°C -2

Ugradili razdjelnike, stavili fasadu, a račune će plaćati kao i prije!

23.11.2020.

Juraj Odrčić

Energetska učinkovitost, smanjenje potrošnje energenata i općenito veća briga za okoliš, neke su od ključnih smjernica Europske unije u budućnosti, a pod okriljem tih politika i Hrvatska se obvezala da će biti u koraku s ostatkom Europe. Upravo stoga uvedena je i obveza ugradnje toplinskih razdjelnika u višestambene zgrade, a potom je pokrenuta velika kampanja praćena izdašnim fondovima za energetsku obnovu zgrada.

U tome smjeru krenula je i zgrada na adresi Slavka Kolara 10. Nakon što su ih "natjerali" da ugrade razdjelnike pokazalo se da zbog loše toplinske izolacije računi za grijanje rastu i uz zatvaranje radijatora. Rješenje je bilo energetska obnova iz EU fondova, a dodatno ulaganje u novu stolariju i fasadu ubrzo je pokazalo rezultate - većina računa se prepolovila, stanovi su bili topliji i digla im se vrijednost. Spomenut ćemo i da se trošilo manje energenata što radi manji pritisak na okoliš, barem se tako mislilo.

Razdjelnici za ukras

No, ovih dana stanari ove zgrade dobili su neočekivano pismo u kojemu ih HEP Toplinarstvo obavještava da sve to pada u vodu te se umjesto naplate potrošnje preko razdjelnika vraćaju na naplatu po površini stana što oživljava i stari model ponašanja - radijatore otvoriti do kraja i toplinu regulirati otvaranjem prozora!?

- Ne znam od kuda to, nitko nije najavio da bi nakon svega opet plaćali istu cijenu kao prije. Naš stan je na dobroj poziciji i nakon što smo promjenili stolariju, uz fasadu, račun je gotovo trećina onoga što bi po ovom trebali ponovno plaćati - obratio nam se jedan stanar u ovaj zgradi sa 100 stanova.

Kao osnovni problem pokazalo se da tvrtka koja je zadužena za očitavanje potrošnje na razdjelnicima to više neće raditi ovoj zgradi.  Naime, krajnji kupci toplinske energije samostalno odabiru poduzeće za ugradnju i očitavanje razdjelnika i ovom slučaju to je tvrtka Industrijska mjerenja d.o.o. iz Zagreba. Naš stanar o tome tek zna da se po zgradi pričalo da je tvrtka navodno izdala račune za poslove koje nisu napravili zbog čega ih predstavnik stanara nije htio potpisati.

Doznajemo da je usluga privremeno prekinuta zbog neplaćanja računa o očitavanju razdjelnika. Prvi račun isporučen je za sezonu grijanja 2016/2017, ispostavljen je 12. srpnja 2017.g., te prema Ugovoru u slučaju neplaćanja očitavanja izvoditelj više nije u obvezi očitavati podatke i dostavljati ih firmi HEP-Toplinarstvo d.o.o., pojasnio nam je direktor tvrtke Mario Čulak.

- Pošto zgrada 4 godine nije platila niti jedan račun za očitavanje bili smo prisiljeni prekinuti očitavanje jer nam to stvara troškove koje ne možemo pokriti jer zgrada ne plaća očitanje. Smatram da je više nego fer vršiti uslugu 4 godine u nadi da će vam je platiti. Žao nam je da što smo morali privremeno prekinuti uslugu očitavanja. Nadamo se da će barem prvi račun od prije 4 godine uskoro biti plaćen kako bi nastavili vršiti uslugu očitavanja - kazao nam je Čulak potvrdivši da druge zgrade u Velikoj Gorici uredno plaćaju očitanja nakon svake sezone grijanja te s njima nema problema.

Čulak je stoga 26. listopada o tome obavijestio predstavnika stanara, GSG Velika Gorica te HEP Toplinarstvo, a iz HEP-a su stoga svoju uslugu do daljnjega odlučili naplaćivati po starom modelu prema površini koje suvlasnici imaju u zgradi.

Za smanjenje ulazne snage gotovo nikog nije briga

Sama energetska obnova zgrada i time promjene ponašanja potrošača u smislu veće brige o potrošnji energenata nužno su doveli do smanjenja potrošnje topline koja se isporučuje iz toplana HEP Toplinarstva. Upravo je ta "ulazna snaga topline" u zgradu jedan od fiksnih dijelova računa za grijanje, no čini se da u Velikoj Gorici o tome vrlo mali broj predstavnika stanara, a time ne isključujemo ni odgovornost GSG-a V. Gorice i drugih upravitelja zgrade, uopće brine. Zašto se ti elaborati nisu radili u sklopu samih projekata energetske obnove kada je smisao obnove upravo smanjenje potrošnje topline!?

U slučaju da je izvršena rekonstrukcija zgrade na način da je smanjena potrebna količina toplinske energije za grijanje, odnosno da je zgrada energetski učinkovitija, krajnji kupci toplinske energije, putem ovlaštenog predstavnika suvlasnika zgrade, mogu podnijeti zahtjev HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. za smanjenje priključne snage i izdavanje nove termoenergetske suglasnosti. Uz zahtjev za smanjenjem priključne snage krajnji kupci su dužni priložiti elaborat o novoj priključnoj snazi koji je izradio ovlašteni inženjer strojarstva za tehniku grijanja. Sve troškove angažiranja ovlaštenog inženjera strojarstva za tehniku grijanja i izrade elaborata dužan je snositi podnositelj zahtjeva za promjenom snage, pojašnjavaju nam.

- Ukoliko se elaboratom utvrdi da je uslijed rekonstrukcije zgrade došlo do promjene snage, HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. će izdati novu termoenergetsku suglasnost za cijelu zgradu, krajnjim kupcima dostaviti novi ugovor te napraviti promjenu u obračunu troškova toplinske energije - kažu iz HEP-a.

Smanjenje snage provedeno u tek dvije zgrade!

No, da budemo konkretni, računi za grijanje na Slavka Kolara 10 ne samo da će biti veći uslijed, nadamo se privremenog, vraćanja na stari model naplate već se neće niti dodatno smanjiti jer, kako tvrde u HEP Toplinarstvu, nisu dobili niti upit oko procedure za promjenu snage s obzirom na energetsku obnovu, a kamoli da su dobili potrebni elaborat za smanjivanje snage.

- Zahtjeve i elaborate za promjenu snage nakon provedenih energetskih obnova dobili smo za ukupno osam zgrada na području grada Velike Gorice od čega je za dvije zgrade provedeno smanjenje snage, dok je za 6 zgrada u tijeku provedba postupka promjene snage - odgovorio nam je direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec.

Sve ovo skupa pokazuje da nakon što su skinute skele sa zgrada nakon energetske obnove svi su smatrali da je problem riješen, a iz odgovora možemo zaključiti da toplane rade (gotovo) jednakom snagom pa se nameće pitanje na temelju čega bi se i računi smanjili?! Smisao cijelog projekta sveo se tako na lijepe fasade! Proizvedena toplina očito odlazi u vjetar, jednako kao i cijela težnja da manje zagađujemo okoliš. To će nam zasigurno pokazati i očitanja zagađenosti zraka letećim česticama koja u zimskim mjesecima "podivljaju".