°C 26

Novi vrtići, nove klupe i ormarići, biciklističke staze i vlastiti budžet dio tema današnjeg Dječjeg gradskog vijeća

09.12.2019.

Romana Šimek

Članovi Dječjeg gradskog vijeća okupili su se danas u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta kako bi, na koncu godine predstavili izvješće za tekuću godinu, te s gradonačelnikom Draženom Barišćem i njegovim zamjenikom Krešimirom Ačkarom prokomentirali projekte u razvoju, ali i one nove, koji su nužni za sigurnost te ljepotu življenja naših najmlađih sugrađana.

Kako je istaknuo predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Matija Dražetić, ove se godine obilježava 30. godina donošenja Konvencije o pravima djeteta, a svoj govor na tu temu održao je i u Hrvatskom saboru. Dječje gradsko vijeće ove je godine sudjelovalo na mnoštvo programa na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, poput UNICEF-ove konferencije u Bukureštu te susretu Gradova i Općina prijatelje djece u Varaždinu.

-Nedavno smo kandidirali naše članove za sudjelovanje u Nacionalnom forumu dječjeg vijeća Eurochild, a sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je potpredsjednik Antonio Šipušić postao član ovog Nacionalnog foruma te da će sudjelovati na njihovom prvom susretu-, istaknuo je Matija Dražetić.

Kao i svake godine, na javnoj sjednici pridružili su se i mališani iz dječjih vrtića Ciciban, Žirek, Velike Gorice i Lojtrice. S prvim pitanjem obratio se Vanja Grgić iz DV Žirek koji se zahvalio na uređenju njihovog vrtića u Cvjetnom naselju, no upitao je kada će i njegovi kolege iz Podbrežnice moći očekivati novi vrtić.

-Sljedeće godine planiramo obnovu vrtića, dobili smo za to građevinsku dozvolu-, odgovorio je gradonačelnik Barišić te nadodao kako se sljedeće godine planira izgradnja novih vrtića u Maloj Buni i Selnici.

Sljedeće pitanje postavila je Kiara Premužak iz DV Velika Gorica koja je gradonačelnika upitala može li se u Velikoj Gorici izgraditi zabavni park poput Gardelanda. 

-Nastojimo vam kroz godinu raznim manifestacijama stvoriti okruženje za sigurnu igru i kreativnost, poput Božićnog sela trenutno na Adventu. Naša vrata su otvorena za suradnju, za sve investitore koji bi mogli i željeti stvoriti takav projekt, poput zabavnog parka-, odgovorio je Barišić. 

Ana Antolović iz DV Lojtrica, točnije područnog objekta Donja Lomnica, upitala je hoće li se proširiti njihovo igralište. Gradonačelnik Barišić odgovorio je da hoće, te da će se urediti prostor između vrtića i škole. 

Iz DV Ciciban stigla je Petra Bartolić, a njeno pitanje odnosilo se na popravak ulaza u dječji vrtić, gdje se naime zbog kiše stvaraju velike lokve. Barišić je najavio kako će već sutra djelatnici izaći na teren i utvrditi u čemu je riječ, no s obzirom da su radovi asfaltiranja gotovi za ovu godinu, popravak ulaza će možda morati pričekati proljeće, kada će se uređivati okoliš vrtića kao i parkirna mjesta.

Pitanja vijećnika

Vijećnica Dječjeg gradskog vijeća Lucija Ivšek upitala je kada će se popraviti klupe te sjenica u Centru za odgoj i obrazovanje. Zamjenik Krešimir Ačkar odgovorio je kako će pronaći model financiranja te da će se kupiti nove školske klupe. 

Niki Galeković i Antonio Martinović jasno žele više izvannastavnih aktivnosti kako bi što manje vremena provodili ispred ekrana. Što po tom pitanju može učiniti Grad upitali su gradonačelnika. 

-Škola s najviše izvannastavnih aktivnosti ima 18 programa, a škola s najmanje svega njih 4- istaknuli su. 

-Napravit ćemo operativni sastanak s ravnateljima škola, a prihvaćamo i vaše prijedloge te se potruditi osigurati više kvalitetnog programa za vaše slobodno vrijeme- odgovorio je Barišić.

Matea iz OŠ Velika Mlaka, Brigita iz OŠ Eugena Kumičića te Matea iz OŠ Nikole Hribara prenijele su nekoliko ideja vijećnika.

-Potrebna je izgradnja biciklističke staze te bolje osvjetljenje po gradu, a voljeli bi da se u blizini škole u Velikoj Mlaki izrade i ležeći policajci, kao i rampa na ulazu u parkiralište kod Hribara. Također, može li se proširiti parkiralište kod OŠ Velika Mlaka, jer trenutačno postoji samo šest parkirnih mjesta te može li se izgraditi nogostup između Starog Čiča i Velike Gorice-, upitale su vijećnice.

-Šest parkiranih mjesta je doista nedovoljno, pokušat ćemo urediti prostor i za to. Pješački pristup školama svakako nam je sljedeći cilj. Razmišljali smo o kacigama sa senzorima kojima bi se pribilježili kada pristignete u školu, a onaj tko najviše puta u školu dođe biciklom dobio bi za nagradu - bicikl!-, najavio je Barišić. Također, najavio je izgradnju velikog parkirališta u blizini Kumičića. 

Vijećnici Jan Biškupić i Mara zatražili su lakše torbe i nove ormariće. 

-U OŠ u Šćitarjevu, Eugena Kvaternika, Nikole Hribara i Jurja Habdelića nema školskih ormarića. U OŠ Eugena Kumičića svaki učenik ima svoj ormarić, u OŠ Velika Mlaka ormariće dijeli dvije ili više osoba. Ormariće dijele i u školi u Vukovini. 

Da prvašići imaju preteške torbe složio se i zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar. Najavio je kako će do iduće školske godine Grad izdvojiti novac kako bi svaki učenik dobio svoj ormarić, a vijećnicima je predložio da izrade prijedloge boja i oblika.

Nera Stipetić govorio je o prometnoj povezanosti okolnih naselja s gradom Velika Gorica. 

-U mojem mjestu, Ribnici, kroz dan prolazi 9 autobusa, tri rano ujutro, tri popodne i tri kasno uvečer. Lazina Čička i Bukevje nemaju ZET autobuse. Karta u jednom smjeru Auto turistom košta 35 kuna. Novo Čiče ima najviše autobusnih linija, oni koji idu za Ribnicu i Čičku Poljanu, a Staro Čiče ima dva autobusa, koji često kasne-, istaknuo je Jura te pitao može li se povećati broj autobusnih linija.

-Posavski dio se u zadnjih deset godina jako izgradio, puno je mladih obitelji i djece, napravljena je nova škola, no do nje je malo teško doći. Radimo novi ugovor sa ZET-om kojim bi se povećao broj autobusnih linija-, odgovorio je g. Barišić.

Može li Dječje gradsko vijeće dobiti budžet kojim bi, oni sami, organizirali prigode programe upitao je predsjednik Matija Dražetić, a pozitivan odgovor dao je upravo zamjenik Ačkar, koji je poručio vijećnicima da naprave prijedlog događanja i aktivnosti koje bi voljeli imati u gradu, kako za osnovnoškolce, tako i za mlađe vrtićance, a da će se Grad potruditi pronaći odgovarajući model financiranja.