Novosti Sport Događanja

Tanac i OSS Buševec večeras u dvorani Gorica

21.05.2022. / Redakcija

Plesovi Hrvata u Mađarskoj puni su života i virtuoziteta. Suživot dvaju naroda, te njihov utjecaj jedan na drugoga, osjeća se u svemu, tako i u plesu. Prijateljstvo Ogranka seljačke sloge Buševec i Folklornog ansambla Tanac rezultirat će folklornom večeri u dvorani Gorica koja uz besplatan ulaz počinje večeras u 19.30 sati.

Ogranak Seljačke sloge Buševec je KUD koji djeluje od 1920. godine i u svojoj povijesti je nastupao na mnogim pozornicama diljem Lijepe Naše i svijeta. Društvo danas broji 400 članova od kojih je 200-tinjak svakodnevno aktivno u nizu sekcija i grupa. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Aktivni su članovi CIOFF Hrvatske sekcije, pod čijom ingerencijom organiziraju i Međunarodni festival tradicijskih glazbala i Međunarodni dječji folklorni festival. Organizatori su niza kulturnih događanja i manifestacija.

Folklorni ansambl „Tanac“ utemeljen je u listopadu 1988. g. u Pečuhu od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, a u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Od 1996. g. ansambl je organizator hrvatskog festivala pod naslovom „Dobro došli, naši mili gosti!“

Podijeli