Novosti Sport Događanja

U Bjelorusiju, Makedoniju, Rumunjsku ili Rusiju?

24.07.2020. / Damir Žbulj

Nakon tri godine rukometaši Gorice ponovno će sudjelovati u nekom međunarodnom natjecanju! Ovaj put bit će to prvo kolo kvalifikacija Europske lige, od ove sezone 'druga lige' najboljih rukometnih klubova Starog kontinenta.

PPD Zagreb, naš najtrofejniji klub i partner HRK Gorica u našem rukometu, zadržao je mjesto u Ligi prvaka, dok će od prvog kola kvalifikacija svoj put do Europske lige tražiti još i vinkovačka Spačva i zagrebačka Dubrava, a od drugog kola i našički Nexe.

U Europskoj ligi sudjelovat će 24 kluba, izravan plasman osiguralo je njih 12, dok ćemo preostalih 12 saznati kroz dvije runde kvalifikacija. Završni turnir planira se za svibanj iduće godine.

-->> Rukometaši ponovno u Europi!

Utakmice Gorice u ovom natjecanju krajem kolovoza i početkom rujna bit će i prvi pravi izazov za rukometni svijet nakon pauze zbog koronavirusa, bit će to pravi ispit mogućnosti održavanja međunarodnih utakmica.

Baš kao što će to biti i Final 4 regionalne SEHA Gazprom lige, koji će se u rujnu održati u Zadru, u sklopu kojeg će se održati i veliki seminar trenera Hrvatskog rukometnog saveza.

Goričani su saznali i moguće suparnike na početku svog europskog puta, a bit će to ili daleki bjeloruski SKA Minsk, makedonski Butel iz Skoplja ili Metalurg, rumunjski AHC Potaissa Turda ili pak ruski HC Victor iz Stavropolja, na predalekom Sjevernom Kavkazu.

Prije tri godine u prvom kolu kvalifikacija za EHF Kup Goricu je zaustavio estonski prvak Polva Serviti.

UTAKMICE GORICE - TEST ZA SVJETSKI RUKOMET

Ždrijeb će biti održan u utorak 28. srpnja, prve utakmice igraju se 29. ili 30. kolovoza, dok su uzvrati tjedan dana kasnije.

"Predviđamo sve moguće rasplete i naravno kako ćemo se prilagođavati sukladno situaciji. Veliki test općenito što će biti s rukometom u Europi bit će i Final 4 SEHA Gazprom lige i prvo kolo kvalifikacija Europske lige i to će biti pravi pokazatelj kako će se na međunarodnoj sceni odigravati utakmice. To će nam pokazati hoćemo li imati uopće internacionalna natjecanja ili ćemo se isključivo bazirati na domaća prvenstva," pojasnio nam je u razgovoru za VG danas predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Ako se regionalna SEHA Gazprom liga neće moći odigrati u predviđenom formatu, sasvim je jasno kako će se i PPD Zagreb i Nexe Našice uključiti u domaću Paket 24 Premijer ligu od prvog kola.

HRK Gorica je i prije prekida sezone bila na najboljem putu da na parketu osigurao novi europski iskorak, no, na kraju se mjesto otvorilo odustankom Poreča.

"Poreč je ustupio svoje mjesto, jer nije bio u mogućnosti i spreman za ovo natjecanje. Nama je interes da što više naših klubova igra u svim europskim natjecanjima, jer je svaki osvojeni bod bitan i ne donosi koeficijent tom klubu nego i cijelom našem rukometu i HRS-u. Možda da smo imali koji bod više, možda ne bi Nexe igrao kvalifikacije nego bi se izravno plasirao u ovu Europsku ligu."

"Cilj je da se što više klubova javi i zato smo popunjavali mjesta onih klubova koji nisu u mogućnosti igrati Europu."

U ova izazovna vremena HRS mora posebnu pažnju posvetiti svim našim klubovima, jer bez njih neće biti niti jake reprezentacije.

"Pomagali smo i do sada klubovima, koliko smo god mogli, sukladno svojim mogućnostima. Nastavit ćemo pomagati klubove, ne samo one koji se natječu u Europi nego ćemo pokušati pomoći svim našim klubovima, od najnižeg do najvišeg ranga. Kolika će biti? To ćemo vidjeti, jer se i na naš Savez reflektira ova cjelokupna situacija. Nama su određena sredstva smanjena i uskraćena, ali ćemo se prilagoditi situaciji i pokušati pomoći klubovima."

"Imali smo velik broj utakmica u izravnom prijenosu prošle sezone, imamo to u planu nastaviti i u novoj sezoni. Nastojimo osigurati izravne prijenose utakmica kadetske lige, utakmice ženske lige. Cilj je imati što više utakmica na televiziji, jer je to važno i za promocije same lige, rukometa, ali i to daje mogućnost klubovima da kroz svoj marketing osiguraju financijsku korist," naglasio je Grahovac.

Poruku svim klubovima u Hrvatskoj uputio je i naš rukometni 'trener svih trenera', olimpijski pobjednik i svjetski prvak, legendarni Lino Červar.

"Imam poruku ohrabrenja svim klubovima u Hrvatskoj, neka ustraju, neka im ova situacija bude dodatni motiv da savladaju sve prepreke. Ovo je poruka i svim mlađim dobnim skupinama i roditeljima da budu optimisti, da vjeruju u bolje dane, da vjeruju u sebe i svoje trener. Siguran sam kako ćemo imati puno zadovoljstva i puno lijepih dana pred nama," vjeruje Lino.

 

Podijeli