Novosti Sport Događanja

Rukometaši ponovno u Europi!

20.07.2020. / Damir Žbulj

Ova turbulentna rukometna sezona završila je prekidom, kad je HRK Gorica osvojila prvo mjesto u regularnom dijelu Paket 24 Premijer lige i dok je s nestrpljenjem čekala početak Lige za prvaka i borbu za plasman u Europu.

U tom trenutku izgledalo je kako će veliki trud i rad igrača pod vodstvom Andrije Nikolića ostati bez nagrade, no, odlukom Europske rukometne federacije o reorganizaciji svojih natjecanja, uz aktualnu situaciju vezanu za koronavirus, odustajanja nekih klubova, otvorila se prilika da HRK Gorica ponovno zaigra u Europi, u kvalifikacijama Europske lige.

Ždrijeb će biti održan 28. srpnja u Beču, a uz Goricu su od hrvatskih klubova u prvoj rundi još i zagrebačka Dubrava i vinkovačka Spačva.

Goričani mogu igrati protiv izuzetno jakih i renomiranih europskih suparnika, kao što su bjeloruski SKA Minsk, danski Bjerringbro-Silkeborg, Skjern Handball ili TTH Holstebro, francuski PAUC Handball, njemački MT Melsungen, makedonski Metalurg, portugalska Benfica, švicarski Pfadi Winterthur, švedski HK Malmö, IFK Kristianstad...

U drugoj kvalifikacijskoj rundi protivnika čeka našički Nexe, uz velikane poput francuskog Montpellier Handballa, njemačke klubove Füchse Berlin ili Rhein-Neckar Löwena.

Svoje mjesto u skupinama Europske lige osigurali su već ABANCA Ademar Leon (ŠPA), USAM Nimes Gard (FRA), SC Magdeburg (NJE), Grundfos Tatabanya KC (MAĐ), HC Eurofarm Pelister (MKD), Orlen Wisla Plock (POL), Dinamo Bukurešt (RUM), Čehovski Medvedi (RUS), Kadetten Schaffhausen (ŠVI), Tatran Prešov (SVK), Alingsas HK (ŠVE) i Bešiktaš Aygaz (TUR).

Idući tjedan počinju i pripreme, trener Nikolić napravit će prozivku pa će tada biti jasnije s kojim kadrom će se krenuti u borbu za europski iskorak.

Rukometaši već nose titulu jedine velikogoričke 'loptačke' momčadi koja je zaigrala u Europi, bilo je to prije tri godine u prvom kolu kvalifikacija za EHF kup, protiv estonske ekipe Pölva Serviti.

Gorica će prvo kolo kvalifikacija za Europsku ligu igrati krajem kolovoza.

"Cilj je nastaviti suradnju s PPD Zagrebom i ponoviti igre kakve smo pružali u protekloj sezoni! Jedan od ciljeva je razvoj naših mladih igrača, poput Frana Tomašića, kako bismo u budućnosti imali nove Laljeke ili Cekoviće," istaknuo je nedavno predsjednik HRK Gorica Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, član Izvršnog odbora Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice.

"Uvjeren sam da straha za sport i sportski život u Velikoj Gorici nema. Kao i svi drugi, i sport je osjetio posljedice epidemije bolesti COVID-19, ali već od lipnja stanje se počelo normalizirati pa tako očekujemo i da neće biti problema niti sa sufinanciranjem velikogoričkog sporta iz gradskog Proračuna. Naravno, to ne znači da se možemo ponašati kao prije, kako će sve biti kao i prije, jer ova bolest je stavljena pod kontrolu, ali još nije iza nas i zbog toga moramo ostati oprezni i odgovorni."

 

 

Podijeli