Novosti Sport Događanja

Črnko: Odgovornost što nismo napravili europski iskorak je isključivo moja

29.12.2021. / Damir Žbulj

Predsjednik i sportski direktor HNK Gorica Nenad Črnko osvrnuo se na godinu na izmaku turopoljskog prvoligaša.

Zadovoljan je u kojem smjeru ide klub, ali ipak ima stvari za kojima žali.

Godina je započela turbulentno, odlascima i trenera Valdasa Dambrauskasa i sportskog direktora Nikoličiusa, koji su danas pokretači velikog vala optimizma i euforije na splitskom Poljudu, no, Gorica je i dalje stabilna, trenutno na petoj poziciji HT Prve lige, s pet bodova prednosti ispred Lokomotive.

Raduje novi plasman u polufinale Kupa i jedva čekamo okršaj s Hajdukom na krcatom Poljudu u ožujku...

"S obzirom na to da ću ja uvijek tražiti više prvo od sebe, a onda i svih u klubu, moja ocjena je negdje između 'trojke' i 'četvorke'. Mogli smo i morali bolje u proljetnom dijelu i smatram da smo priliku za europski iskorak nespretno izgubili prvenstveno zbog vlastitih pogrešaka. No, kao što sam već rekao i ranije, odgovornost za to je isključivo moja i ne bježim od nje. Da nismo odobrili raskid Dambrauskasa te prodaju Čabraje i Kahline, siguran sam da bismo u ljeto igrali Konferencijsku ligu. No ti potezi ipak spadaju u neku drugu domenu, koja je nama u Gorici ipak ispred svih drugih stvari i tako je jednostavno moralo biti, iako ću naglasiti da smo unatoč tim činjenicama i dalje morali osvojiti taj jedan bod za koji nam je Konferencijska liga pobjegla," istaknuo je Črnko pa se sjetio i onih dobrih trenutaka:

"Od pozitivnih stvari svakako je važno izdvojiti ulazak u polufinale Kupa, gdje smo s Dinamom u Maksimiru i s igračem manje držali 1-1 u 90. minuta, a onda logično pali u produžecima. Za grad i regiju je, pak, vrlo važno bilo to da smo u dva navrata bili promotori nogometa organizacijom međunarodne utakmice A reprezentacije s Armenijom te domaćinstvom finala Hrvatskoga kupa. Još dvije važne stvari obilježile su 2021. godinu, a to je plasman juniora u 1. HNL te odlična sezona juniorske momčadi u tom natjecanju, u kojem su na četvrtom mjestu nakon 16 kola i zaostaju tek dva boda za vodećom Lokomotivom. Također, tu je i odlična sezona seniorki ŽNK Gorice, koje su vodeće u 2. HNL žena i najozbiljniji su kandidat za plasman u 1. HNLŽ iduće godine."

Odlazak Nikoličiusa iz kluba nije mu najbolje 'sjeo'...

"Morali smo se 'resetirati' samo jedan dan prije početka zimskih priprema. To je kasnije dovelo i do raskida s litavskim partnerima, no sve su to detalji iz kojih moraš vrlo brzo izlaziti s jasnim ciljem da ne naruše stabilnost funkcioniranja kluba. Mislim da smo, unatoč svemu, u tome u potpunosti uspjeli."

Europski iskorak morat će izgleda još malo pričekati...

"Obzirom na sezonu ranije, realno je bilo podizati letvicu više u sportskom segmentu, ali isto tako, s obzirom na činjenicu da je naš godišnji budžet višestruko manji od klubova velike četvorke, pa i nekih klubova ispod nas, teško je ponavljati i stalno očekivati rast. Ponekad se morate stabilizirati na nekoj razini, pripremiti, i onda kad ste spremni tražiti iskorak. Moj interni plan je bio 13 bodova po četvrtini, što smo u potpunosti ispunili i ostali u konkurenciji za europske utakmice. Da bismo u tome uspjeli, morat će nas malo pomaziti i sreća u proljeće, barem u onim segmentima gdje nas je u jesen pratila nesreća. Morat ćemo i dalje ostati na 100% i početi pobjeđivati kod kuće, gdje nam je zadnja pobjeda zapisana u kolovozu, u utakmici sa Slaven Belupom. Ako taj segment uspijemo popraviti, u proljeće Gorica i dalje može biti vrlo konkurentna za viši plasman od petog mjesta. A ne zaboravimo da smo i u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, od kojeg puno očekujemo," rekao je za službenu klupsku stranicu.

Črnko je poželio da u momčadi ima što manje ozljeda, koje su ipak sastavni dio nogometa. Puno je nedostajao Joey Suk, u finišu jesenskog dijela sezone nije bilo niti Krizmanića, Pršira, Fruka...

Istaknuo je kako je cilj nastaviti davati dovoljno minuta i mladim igračima.

 

ODLAZAK LOVRIĆA



Odlazak najboljeg igrača Gorice Kristijana Lovrića je realnost, koja će se dogoditi prije ili kasnije.

"Interes postoji s nekoliko strana, razgovaramo i Gorica je u tom dijelu vrlo realna i ne podiže letvice. Tražimo najbolju opciju i za klub i za igrača. Za nas je ispred novca njegov daljnji napredak, jer Lovrić i mi smo na istoj liniji, a to je da njegov nogometni iskorak u daljnjem razvoju mora biti takav da on doista napreduje i donosi prevagu u klubu u kojem će karijeru i nastaviti u budućnosti," poručio je Črnko.

Interes raznih klubova postoji i za još nekolicinu igrača HNK Gorica, od vratara Kotarskog i Banića pa do Krizmanića, Jovičića, Kalika, Babeca i Pršira.

Črnko je pohvalio rad Nogometne škole HNK Gorica, nakon što su juniori izborili ulazak u Prvu HNL, gdje su jedna od vodećih momčadi. Najvišem rangu sve su bliže i kadeti i pioniri.

"Radimo svakodnevno na podizanju razine kvalitete i u posljednje tri godine kvaliteta u školi je u velikoj ekspanziji zahvaljujući voditelju Marku Radaniću, ali i svim trenerima u školi. Plan je da svake dvije godine dobijemo jednog do dvojice igrača u seniore, ali, iskreno, kad gledate mnogo jače sredine od nas, tako nešto bi bilo idealno, ali ja vjerujem da nije nemoguće," optimističan je čelnik turopoljskog prvoligaša.

Treba dodatno podignuti i razinu kvalitete infrastrukture na Gradskom stadionu: "Najviše šepamo u infrastrukturi, nedostaje nam trenažnih terena i svlačionica, jer 27 selekcija u natjecanju ne može raditi na dva terena i u četiri raspoložive svlačionice. Ne radimo pritisak na Grad jer smatramo da Grad daje maksimalnu podršku svim sportovima i trenutačno moramo napraviti plan i kvalitetnu ideju kako da se i sami uključimo u daljnji razvoj nogometne infrastrukture u Velikoj Gorici. Nije jednostavno, ali vjerujem da je moguće i da ćemo dugoročno uspjeti i u tome."

Ženska selekcija HNK Gorica na dobrom je putu da izbori plasman u 1. HNLŽ: "Trener Marijan Dužić je odradio sjajan posao i očekujemo daljnju ekspanziju u tom dijelu. Mislim da nam je odličan posao bio i dovođenje Lade Rojc na mjesto koordinatora za ženski nogomet, u stalni radni odnos u klub, i uvjeren sam da će nam Lada u svojim idejama i statusom koji ima uvelike pomoći u daljnjem razvoju i iskoraku u ženskom nogometu," zaključio je Črnko, koji je svim navijačima, simpatizerima i sugrađanima poželio sretne blagdane i sretnu novu 2022. godinu.

Sigurno nas očekuje još puno nogometnih uzbuđenja!

Podijeli