Novosti Sport Događanja

Črnko: Naša ambicija je i ove sezone biti bolji od tog petog mjesta

17.07.2021. / Damir Žbulj

Nogometaši Gorice novu sezonu otvaraju od 21 sat na riječkoj Rujevici.

Prošla sezona je već arhivirana, vrijeme je za nove izazove, za novi pohod na Europu.

Predsjednik Nenad Črnko nada se tom rezultatskom iskoraku...

"Drago mi je da krećemo u novu sezonu u kojoj se, iako po posebnim mjerama, možemo i družiti, da tribine barem djelomično mogu biti ispunjene."

"Nova sezona će za sve biti izazovna. Gorica je u ove tri godine stvorila respektabilnu poziciju, a vrlo smo svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Svaka sezona je za nas potvrđivanje rezultat iz prošle i javnost očekuje da Gorica raste u tom segmentu. Mislim da smo organizacijski, u igračkom i stručnom kadru sposobni ne samo potvrditi te uspjeh i pokušati napraviti i nešto više," smatra Črnko.

Turopoljski prvoligaš je uspio u završnici protekle sezone, pod vodstvom Siniše Oreščanina, ispustiti veliku bodovnu prednost. Sve to bi ipak trebalo biti vrijedno iskustvo i dodatni motiv za budućnost.

"Ispred nas su respektabilni klubovi, koji su svima nama uzor, to naravno mislim na Dinamo, Osijek, Rijeku Hajduk. Svjesni smo da naš dodatni iskorak ovisi o njihovim pogreškama."

"Ne zavaravamo se da smo klub koji spada u tu 'veliku četvorku', ali isto tako znamo da smo klub koji sa svojim mogućnostima, ambicijama i vizijama može ugroziti njihove pozicije. Neka to prvenstvo pokaže," dodao je Črnko pa naglasio:

"Želja nam je pokazati karakter, ulazimo s namjerom dobiti svakog protivnika, ali smo spremni i nakon utakmice u porazima čestitati protivnicima."

Sigurno će u narednim tjednima biti još nekoliko akvizicija...

"U ovom trenutku, kad gledamo strukturu momčadi koja je ostala na okupu, iz prvih 11 nama nedostaje tek Dario Špikić. Hamad i Mudrinski su bili važni za našu momčad, ali nisu bili prvotimci.

"Svjesni smo kako nakon ozljede Joeya Suka, odlaska Mudrinskog, koji je bio druga 'špica', te Špikića, moramo te pozicije 'zatvarati'. Prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Tako smo i prošlih sezona angažirali igrače na kraju prijelaznog roka. Moramo biti svjesni da Gorica ipak nije toliko financijski moćna da prihvati uvjete koji su sada na tržištu. Sada su igrači najskuplji, a pred kraj imate izbor igrača koji nisu uspjeli realizirati svoje transfere pa i cijene padaju..."

"Sigurno ćemo do kraja prijelaznog roka dovesti još dva, tri kvalitetna igrača, koji će pojačati našu momčad," istaknuo je čelnik Gorice.

U prvom kolu trener Kruno Rendulić, zbog žutih kartona iz prošle sezone, ne može računati na Doku, Steenvoordena i Krizmanića, Suk je još u procesu oporavka pa će u početnoj postavi na Rujevici biti Banić, Musa, Moro, Jovičić, Keita, Junior, Babec, Šroler, Mitrović, Lovrić i Matar Dieye.

"Moramo se orijentirati na mlađe igrače, a to smo napravili i ove godine. Doveli smo sve ono što mislimo da vrijedi u Drugoj HNL, prema pozicijama koje su nama bile potrebne. Ovo će biti najmlađa Gorica koja ulazi u novu sezonu. Živimo od transfera i moramo biti svjesni kako u ovoj sezoni možda jedan korak nazad znači u onoj idućoj dva koraka naprijed...

"Europa je bila ambicija u svim dosadašnjim sezonama, čak i onoj prvoj sezoni. Bili smo peti pa šesti pa smo sada opet bili peti. Na kraju, ambicija je opet biti bolji od tog petog mjesta, ali ako drugi budu bolji, neće biti tragedija. Bitno je da kroz naredne godine profiliramo nekoliko mladih igrača, koji će biti ne samo nositelji igre Gorice, nego i mlađih uzrasta hrvatske reprezentacije..."

Zaintrigirala je posudba mladog Dinamovca Nike Jankovića, ali Črnko tvrdi kako neće biti dodatnih dolazaka igrača iz redova hrvatskog prvaka.

"Politika Gorice nisu posudbe, nego da razvija vlastite igrače. Posudba mora biti tek u okviru nužnosti. Ne skrivamo da smo htjeli dovesti Nevena Đuraseka, ali se on odlučio na kraju za inozemstvo. Ostala nam je ta pozicija upražnjena, a Niko može kvalitetno pokriti tu poziciju iza napadača."

"Slično je bilo kad je Mudrinski dolazi na posudbu pa samo i sada napravili neki kompromis unutar kluba i uzeli igrača na godinu dana. Ali, to ne znači da smo mi sada zainteresirani za ostale iz Dinama, poput Čabraje ili bilo kog drugog, jer tako zatvaramo vrata svojim igračima. To nije politika Gorice! Naša politika je razvoj svojih igrača i jedino ako to ne možemo napraviti ili dovesti slobodnog igrača, onda je to opcija. Naravno, ako ima kvalitetu.

"Lovrić ostaje do 2024. godine u Gorici i to je u ovom trenutku jedino što mogu reći da je sigurno. Svoju momčad baziramo, ne samo na Lovriću, nego i na Jovičiću, Krizmaniću, Steenvoordenu, Babecu...

"Njima sam to jasno rekao!"

"Gorica ima stabilnu financijsku situaciju, za sljedeće dvije sezone i vi niste prioritet za prodaju. Ako će bilo tko biti prioritet, onda se to mora poklopiti puno činjenica, od kvalitetne ponude i kluba, a mi moramo imati kvalitetno rješenje koje će zamijeniti."

"Lovrić u ovom trenutku nije na prodaju i mi se ponašamo kao da će kod nas biti do 2024. godine," posebno je istaknuo.

"Ako se pojavi netko ozbiljan možemo uvijek razgovarati, za sve pozicije u klubu, osim za poziciju predsjednika," s osmijehom na licu poručio je Črnko. 

 

Podijeli