Novosti Sport Događanja

U jeku sezone godišnjih odmora policija podsjeća na akciju 'Dobar susjed-siguran stan'

31.07.2021. / Maja Peranić

S obzirom na to da ulazimo u drugi dio vrhunca ljetne sezine kad većina građana koristi godišnje odmore putujući na more ili na neke druge destinacije, iz Policijske postaje Velika Gorica ponovo su podsjetili na dugogodišnju akciju Ministarstva unutarnjih poslova „Dobar susjed- siguran stan“. Riječ je o akciji kojom se apelira na građane da po odlasku na godišnji odmor, susjede i osobe u koje imaju povjerenje, upoznaju s time da idu na godišnji odmor i daju im ključeve od kuće ili stana tako da bi mogli obilaziti stan i odavali dojam da netko u kući boravi, pa samim time na određeni način odbiti eventualnog provalnika.

Savjet je i da se sve vrijedne stvari ne ostavljaju kući nego da se ponesu sa sobom ili da se deponiraju u sefove koji su danas dosta dostupni.

​Iz policije ističu da ljeti usporavamo ritmove, pa ne čudi da nam je i pažnja prebačena na nižu frekvenciju budnosti. Upravo tu banalnu činjenicu vješto koriste lopovi, koji samo čekaju naš odlazak na godišnji odmor, ne bi li se pogostili našom imovinom. Osim materijalnog gubitka, pritom čine i veliki napad na našu privatnost, što uzrokuje snažan stres i osjećaj razgolićenosti, nesigurnosti i bespomoćnosti

Provale u domove česta su kaznena djela i najrasprostranjeniji su oblik teških krađa, kojima bez iznimke može biti oštećen baš svaki građanin. Pomno se planiraju i meta su uvijek slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedna roba i novac. Zato u vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti neke od mjera samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom.

Susjedstvom protiv kriminala

-Policija ne može spriječiti sve kažnjive radnje, jer fizički ne može biti na svakome mjestu, ali čovjek nije otok i svatko od nas živi u zajednici, pa nam susjedi mogu biti dragocjeni i u prevenciji kažnjivih radnji. Njegujte dobrosusjedske odnose i pod sloganom „Dobar susjed – siguran stan“, pod kojim i policija provodi preventivne aktivnosti, gradite most tolerancije, međusobno poštivanje i zajednički pridonosite većoj sigurnosti. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni- kažu iz policije.

Poticanje susjedskog, neformalnog nadzora, odnosno građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, koji će joj javljati o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima i općinama, bit je prevencije i suradnje zajednice i njezine policije. Na taj način kristalizira se i primarna važnost takvog suživota, koja leži u jednostavnoj činjenici da pomažući policiji, pomažemo sebi i drugima. 

 

Foto: Ilustracija

Podijeli