°C 12

Tegljač trupaca slomio Vrata od krča

27.09.2017.

ivana

Vrata od krča, jedinstveni spomenik u Turopoljskom lugu, nastradala su jutros kada ih je zakačio tegljač za prijevoz trupaca. Vozač kamiona nije dobro procijenio visinu slavoluka zbog čega je kamionom udario u gornju gredu. Iako neoprezan, vozač se pokazao savjesnim te je obavijestio goričku Šumariju kako bi se dijelovi sa što manje oštećenja maknuli s puta.

Iz Grada Velike Gorice potvrdili su nam da su upoznati s nezgodom te će u dogovoru s konzervatorima pripremiti se za ponovni popravak. Iako je prvi dojam zbog loma vrlo loš, doznajemo da dijelovi nisu znatno oštećeni te će se spomenik moći ponovno sastaviti.

"Vrata od krča" postavljena su nakon velikog krčenja Turopoljskog luga, kojim su se stvarale obradive površine, a koje je trajalo od 1774. do 1779. godine kada je zemlja podijeljena na 1600 jednakih parcela. Za vrijeme velike poplave 1914. godine vrata su srušena, te su ponovno obnovljena i postavljena 1916. godine, a i u prijašnjim godinama, unatoč oznakama upozorenja, bilo je slučajeva oštećivanja. Izvorna greda s natpisom danas se čuva u Muzeju Turopolja.

Galerija slika

Tegljač trupaca slomio Vrata od krča Tegljač trupaca slomio Vrata od krča Tegljač trupaca slomio Vrata od krča Tegljač trupaca slomio Vrata od krča