Novosti Sport Događanja

Petek na Gorice iskoristite za svoje zdravlje: Sutra na sajmištu besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi

06.10.2022. / Klara Kosić

Dok sutra vrludate po sajmištu tijekom uvijek popularnog petka u Velikoj Gorici, svratite do posebnog štanda i provjerite kako je vaše zdravlje.

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Kako bi spriječili i rano uočili čimbenike, i time smanjili smrtnost kardiovaskularnih bolesti,  Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije započeo je s provedbom projekta KardioPRotect u sklopu kojega će se provesti devet planiranih kampanja s preventivnim pregledima (kontrola šećera u krvi, mjerenje tlaka i saturacije kisika u krvi) u gradovima županije.

Velika Gorica prva je na redu za pregled. Na Sajmištu će od 7:30 do 13 sati biti postavljen štand na kojem ćete moći besplatno izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i utvrđivanje indeksa tjelesne mase. Liječnici će vas upoznati s rizicima nastanka kardiovaskularnih bolesti.

 

Podijeli