Novosti Sport Događanja

Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove

13.02.2023. / Redakcija

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je Veliku Goricu kako bi održao radni sastanak s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom te obišao radove u Mraclinu i Lukavcu na objektima koji se obnavljaju od posljedica potresa.

Dvadesetsedmero obitelji na području Velike Gorice dobilo je nakon Petrinjskog potresa žutu ili crvenu naljepnicu, zbog čega su morali napustiti svoj dom i privremeno se preseliti u kontejnere. Ipak, radovi napreduju, a neke obitelji uskoro će se preseliti u novi dom.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar izrazio je zadovoljstvo stanjem radova u Mraclinu i na Starom gradu Lukavcu.

- Vidljiv je napredak. Ono što je najbitnije, 27 obitelji od kojih su neki u kontejnerima u Velikoj Gorici uskoro će biti do zime u čvrstim objektima na načine koje ćemo, po svim onim modelima koji su nam sada u širokoj lepezi ponuđeni, definirati upravo sa njima – rekao je gradonačelnik za medije.

Jedna obitelj trebala bi se useliti u novu kuću u Mraclinu već tijekom ožujka, a u ovom trenutku rade se još tri kuće u Cerovskom Vrhu.

Ministar Branko Bačić objasnio je da će do kraja listopada nastojati zbrinuti sve koji su u ovom trenutku u kontejnerima, da će biti odrađena konstrukcija obnova i izgrađene nove kuće.

- Idući tjedan ćemo u dogovoru s gradonačelnikom i Stožerom Civilne zaštite u Velikoj Gorici organizirati zajednički sastanak gdje ćemo sve upoznati s modelom stambenog zbrinjavanja. Zbog zakona bilo je problema, i mnogo prepreka u realizaciji zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa. Zato se nadamo da će novi Zakon omogućiti tim ljudima rješavanje problema unatoč tome što možda nisu upisani kao vlasnici - komentirao je Bačić.

Osim samih obnova kuća i izgradnje zamjenskih kuća, Bačić je spomenuo i projekte koje Grad Velika Gorica financira kao krajnji korisnik Fonda solidarnosti. S gradonačelnikom Ačkarom te županom Plemenite općine turopoljske, Jurajem Odrčićem, posjetio je radove na Starom Gradu Lukavcu u koje je uloženo pola milijuna eura.

 - Drago nam je da je započela obnova ovog dvorca jer je simbol našega kraja. Plemenita općina turopoljska izgradila je ovaj dvorac, najstariju građevinu u cijelom Turopolju za obranu 1752. godine, Kulturno je od velikog značaja stoga želimo da se što prije obnovi – izjavio je Odrčić.

Uz Lukavec, gradi se i Područna škola Dubranec, čija je investicija vrijedna 3 milijuna eura, a iz Fonda solidarnosti financira se i oko 9 milijuna eura vrijednih radova za uređenje lokalne komunalne infrastrukture i na javnim zgradama u Velikoj Gorici.

Dobra je vijest da bi se i crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici uskoro trebala ukrasiti novim tornjem.

- Toranj je u izradi, novci su osigurani. Došlo je do problematike između župnog vijeća i projektanta izvođača pa je jednom odbijen projekt jer ga nisu adekvatno i dobro napravili. U stalnom smo kontaktu i stalno ih potičemo da iskoriste sve benefite koje mogu i novce koji su im na raspolaganju. Čini mi se da je zadnji projekt koji su poslali u Županiju da je odobren, tako da će u skorijem vremenskom roku također biti riješeno – objasnio je gradonačelnik Ačkar.

Galerija slika

Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove Obnova na području Velike Gorice: Ministar Bačić obišao radove

Podijeli