Novosti Sport Događanja

05.10.2022. / Anes Šuvalić

Na konferenciji za medije o projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“ direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić upoznao je javnost s napretkom radova. U sve tri cjeline u kojima se provodi projekt radovi su ušli u završnu fazu.

-Stanje radova zaključno s 30. rujna na cjelini A1 je izvedeno oko 25 kilometara mreže, što iznosi 97 posto od ugovorene količine radova. Na cjelini A2 je izvedeno 44 i pol kilometara mreže, odnosno 99 posto izvedenih fizičkih radova te na cjelini A3 približno 65 kilometra, odnosno 89 posto. Izvedene su četiri crpne stanice u cjelini A1, osam na A2 i 12 na A3. Krenuli su i tehnički pregledi fekalne odvodnje naselja Kobilić te kolektora fekalne kanalizacije Kobilić-Rakarje kolektor 1 i crpne stanice 7 – izvijestio je javnost direktor Višić.

Te dodao, kako će nakon završetka radova na rekonstrukciji i izgradnji UPOV-a te njihovoj predaji naručitelju VG Vodoopskrbi, građani dobiti obavijest o početku podnošenja zahtjeva za priključenje na sustav odvodnje.

No, tu dolazimo do glavnog problema, pročistača otpadnih voda u koji bi se trebala slijevati sva ta kanalizacija iz novopostavljene mreže odvodnje. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 22. rujna je poništila je odluku o izboru izvođača radova na rekonstrukciji i izgradnji pročistača na kojem je posao dobila tvrtka Strabag AG, s obrazloženjem kako tvrtka ne ispunjava uvjete iz natječaja. Naloženo je da se ponuditelju Elektrocentar Petek d.o.o. postave dodatna pitanja iz kojih se može nedvojbeno zaključiti da li je njihov ponudbeni projekt u skladu sa zahtjevima natječaja. Postupak ocjene ponuda za društvo VG Vodoopskrba vodilo je odvjetničko društvo „Šunić i partneri“ iz Zagreba.

Voditelj projekta „Aglomeracija“ Časlava Dunovića također se dotaknuo situacije oko pročistača.

- Poništena je odluka o odabiru i ide se u ponovnu evaluaciju. Ne ide se još na rušenje cijelog natječaja. Ono što je meni dostupno od informacija da su žalbe bile vezane uz neka tehnička pitanja unutar same ponude i da je tu DKOM zauzeo stajalište koje ne bih htio komentirati, ali koje ne odgovara u biti realizaciji projekta, odnosno dinamici. Ionako kasnimo s uređajem za pročišćavanje tako da sad bilo kakvo daljnje odgađanje još bi prolongiralo završetak radova – objasnio je Dunović.

Direktor VG Vodoopskrbe dodao je kako ne postoji opasnost od plaćanja „penala“ zbog zastoja oko pročistača.

- Takve tvrdnje su neutemeljene. Ne znam iz kojeg razloga bi nas Europa trebala penalizirati u tom smislu. Što se tiče nekakvog roka za uređaj ne postoji pisani rok do kada on mora biti gotov, nego samo rok za financiranje. Rok je do 2024. godine, a onda prelazimo u drugu fazu financiranja projekta. Novelirali smo dio projekta vezanog uz uređaj za pročišćavanje, poslan je na doradu zbog povećanja cijene troškova i samim time ulazimo u drugu fazu financiranja – rekao je Višić.

Istaknuo je, kako će izgradnja kanalizacijske mreže biti gotova do kraja godine. Što se tiče sanacije prometnica oštećenih tijekom radova tempo bi mogli diktirati vremenski uvjeti, ali ono što je pozitivno neće se sanirati dijelovi prometnica na kojima se radilo već će se one asfaltirati u punom profilu.

- Niti jedan ugovor izvođača radova ne može natjerati da asfaltira ulice nakon završetka radova, već to mora učiniti po završetku kompletnog ugovora. Možemo biti sretni što je Grad Velika Gorica uspio namaknuti sredstva da se sve prometnice asfaltiraju u punom profilu. U sklopu projekta  ne postoji asfaltiranje kompletnih prometnica već samo rovova u koje se polagala sama kanalizacija – kazao je direktor VG Vodoopskrbe.

Veliko zadovoljstvo učinjenim na projektu „Aglomeracije“ izrazio je i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Mislim da svakako moramo biti sretni i zadovoljni svime što je dosad napravljeno, pogotovo s obzirom na sve što se događalo. Čak bih rekao da se i podcjenjuje sve što je dosad učinjeno. Projekt je više od 90 posto dovršen, to je velika stvar, a sve ostalo trebalo bi biti gotovo do Božića. Što se tiče pročistača, ne vidim problem koji je takve prirode da nije rješiv. Imamo puno povjerenje u institucije, nema razloga da tako ne bude, a i VG Vodoopskrba je dosad pokazala da se može i zna nositi s ovim projektom, sa svim izazovima koje on nosi – poručio je Vukmirić.

Galerija slika

Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač Konferencija za medije o „Aglomeraciji“: Kanalizacijska mreža pred dovršetkom, čeka se još pročistač