Novosti Sport Događanja

Gradsko vijeće jednoglasno odlučilo: Vrtići u Velikoj Gorici od 1. rujna su besplatni!

09.07.2024. / Maja Peranić

Povijesni dan i povijesna odluka koju je Gradsko vijeće Grada Velike Gorice prihvatilo jednoglasno - dječji vrtići od 1. rujna 2024. besplatni su za sve velikogoričke mališane, polaznike redovnog 10-satnog programa u vrtićima na području Velike Gorice. Odluka se našla danas na prvom mjestu Dnevnog reda 17. sjednice Gradskoga vijeća. I vladajući, ali i oporba pozdravili su ovu odluku po kojoj je omogućen priuštiv, dostupan i inkluzivan predškolski odgoj Velikogoričanima.

O novoj odluci vijećnike je izvijestila pročelnica UO za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić istaknuvši posebno kako odlukom o besplatnim vrtićima kvaliteta usluge u vrtićima neće pasti već će Grad na sebe preuzeti obvezu plaćanja pune cijene vrtića za svako dijete. Podsjetimo, do sad je Grad pokrivao 80% iznosa ekonomske cijene vrtića, dok su 20% plaćali roditelji. Ovom odlukom roditelji su oslobođeni tih 20% koje umjesto njih podmiruje Grad Velika Gorica. Ekonomska cijena vrtića je 344 eura za svako dijete što je osigurano u Proračunu Grada.

Roditelji će, objasnila je pročelnica, plaćati tek razliku za dodatne programe vrtića, ako ih dijete polazi. Riječ je o programima stranih jezika, Montessori grupa, dramsko scenski programi i sl. za koje će roditelj podmirivati razliku u cijeni od oko 30 eura.

Osim besplatnih vrtića, nastavlja se s proširenjem vrtićkih kapaciteta na području grada. U posljednje tri godine otvoreno je 500 novih mjesta, a u narednoj pedagoškoj godini otvara se 200 novih te počinju izgradnje potpuno novih objekata za još 400 mjesta.

-Uz svaki vrtić dodatno ćemo staviti skupine za djecu s teškoćama u razvoju. Potreba za tim je sve veća i radimo na tome da će svi gradski vrtići imati posebne potrebe - naglasila je Krunić Lukinić.

Grad Velika Gorica će podmiriti iznos od 344 eura i za roditelje s prebivalištem na području grada, a čija djeca pohađaju vrtiće u Zagrebu ili drugim sredinama, dok će, ako je ekonomska cijena vrtića koje dijete polazi veća, tu razliku podmiriti roditelj.

-Zahvaljujem ravnateljima, djelatnicima i voditeljima stručnih timova, svim djelatnicima vrtića, njihova materijalna prava su već povećana u prethodnoj godini, a trenutno traju pregovori sa sindikatima kako bi se ona još povećala - dodala je Krnuić Lukinić (koja je uz gradonačelnika Ačkara odluku predstavila jučer na tiskovnoj konferenciji o čemu smo izvijestili ovdje, op.a).

Vijećnici su u kratkoj raspravi redom pohvalili strategiju i ovu odluku.

-Ovo je ozbiljan zgoditak i dobra pobjeda. Čestitam svima koji su odlučili da se ovo dogodi. Ako treba budite što popustljiviji u pregovorima s odgojiteljicama da se njihova prava poboljšaju jer ćemo kao i u svim drugim segmentima gubiti ljude - rekao je vijećnik DP-a Zvonimir Lovrić.

-Uistinu je ovo povijesna odluka za naš grad. Vratio bih se u vrijeme kampanje za gradonačelnika gdje je u to vrijeme kandidat za gradonačelnika jasno iskazao da će većinu svog vremena, truda, zalaganja i znanja dati da do kraja svog mandata osigura da svako dijete u gradu ima mjesto u vrtiću i da roditeljima osigura besplatan vrtić. Kod mnogih je to izazvalo šok i nevjericu i zvučalo je kao nemoguća misija. Mnogi su govorili da što se s tim čeka, a rečeno je i da je to "teška artiljerija sirovog populizma". Je li to bio populizam ili ne neka građani prosude sami. Zašto nismo to učinili ranije? Da bismo mogli u tako značajan projekt krenuti trebalo je određene predradnje napraviti, povećati broj kapaciteta i dalje s tim nastavljamo. Vjerujem da ćemo jednoglasno podržati ovu odluku jer na nama je da tim mladim obiteljima budemo primjer i da se doseljavaju u naš grad i ovdje ostaju živjeti - rekao je HDZ-ov Vedran Zobec.

-Objeručke ćemo podržati ovu odluku. Svi smo svjesni demografske situacije u Hrvatskoj pa i šire i neka ova mjera pomogne ljudima da im omogućimo da imaju manje troškove. Želim pohvaliti i zadovoljan sam, da se rade i grade novi kapaciteti. To je jako bitno i vjerojatno ćemo doći do toga da će se potrebe za vrtićima zadovoljiti - kazao je vijećnik Ivo Jelušić iz SDP-a dodavši ipak da je odluka trebala sadržavati brojke od dodatnim financijskim naporima koje će zbog besplatnih vrtića za roditelje preuzeti Grad.

I Damir Slojšek dodao je kako će klub vijećnika MOST-a podržati ovaj hvalevrijedan projekt.

-Veselim se i vrtiću u Kurilovcu koji će rasteretiti vrtiće i želimo da što više djece dođe k nama na odgajanje. Podržavamo i prijedlog g. Lovrića o povećanju plaća odgojiteljicama. Podržat ćemo odluku - rekao je Slojšek.

-Moramo biti svjesni činjenica da je to jedan novi financijski trošak za naš proračun. To je novo mjesto troška iz gradske blagajne, stoga nemojmo biti na kraju godine zločesti i očekivati da će nam proračun biti zdrav. Bit će tu što se tiče vrtića još pritisaka, ta djelatnost je jako zahtjevna, ima komponentu radne snage koja traži svoje. Ta će djelatnost biti još skuplja - rekao je vijećnik Zvonko Kunić iz MB365 pitajući koliko državni proračun sudjeluje u ovoj financijskoj konstrukciji.

Pohvalio je i ovu povijesnu odluku i nezavisni vijećnik Juraj Odrčić istaknuvši kako je Velika Gorica uspjela osigurati mjesta za 3 600 djece u vrtićima gotovo jednako kao i puno veći Grad Osijek.

-Ova odluka ne dolazi prekasno jer nismo mogli dopustiti da nečije dijete ne dobije vrtić, a da ga drugo dobije besplatno. Zato se radilo na kapacitetima. Ljudi su s pravom očekivali i dočekali ovaj dan. Ovo je hvalevrijedno i održava zdravu budućnost našeg grada i smatram da smo Grad koji si to može priuštiti - rekao je vijećnik Odrčić.

I SDP-ov Ozren Robić prvi je pohvalio ovaj potez Grada kazavši kako se stvara podloga za kvalitetan razvoj djeteta. Vijećnika je zanimalo koliko u pedagoškoj godini iznosi sufinanciranje vrtića od strane Vlade RH i u kojem postotku Vlada financira vrtić u Velikoj Gorici.

-Od strane Vlade RH 2023. godine izdvojeno je 151 785 eura, a 303 570 eura tijekom 2024. što odlazi na materijalne rashode u vrtićima, a to iznosi 20 eura po djetetu od strane države - odgovorila je pročelnica Krunić Lukinić.

Povijesnu odluku Gradsko je vijeće donijelo jednoglasno čime je roditeljima u Velikoj Gorici osiguran besplatan vrtić za njihovu djecu.

Početak sjednice obilježile pressice SDP-a i MOST-a

Prije izglasavanja prve, povijesne točke dnevnog reda, 17. sjednica Gradskog vijeća započela je tiskovnim konferencijama oporbenih klubova vijećnika. Najprije je pressicu sazvao SDP koji se požalio na Izvršenje gradskog proračuna za 2023. godinu, točku koja se našla na prošloj sjednici vijeća, održanoj, 28. lipnja ove godine, o kojoj se vodila iscrpna rasprava (o čemu smo pisali ovdje, op.a). Iz SDP-a smatraju da se na izvršenju proračuna vidjelo „namjerno izigravanje zakona o proračunu” od strane gradske vlasti.

-Donesen je u studenom rebalans u kojem su prihodi Grada bili povećani za oko 9 milijuna eura. Gradsko vijeće je to usvojilo očekujući da će se realizirati. Kada je došlo do izvršenja vidjeli smo da se to neće realizirati i da se namjerno dovelo u zabludu, te da su fiktivno povećani prihodi kako bi se mogla izvršiti zakonska obveza da nema više prenošenja manjaka u proračunu, već se to u sljedećem proračunu mora pokriti. Grad je to napravio fiktivno, povećao prihode, za koje su znali da se neće realizirati, kako bi izvršili zakonsku obvezu i pokrili akumulirane gubitke – rekao je Ivo Jelušić dodavši kako se Grad mora odgovorno odnositi prema financijama kako se svake godine ne bi ostvario manjak u proračunu.

MOST zabrinut za pročistač

Nakon aktualnog sata, konferenciju za medije sazvao je klub vijećnika MOST-a, a njihova tema bila je izgradnja pročistača. Mostovci uzastopno na sjednicama Gradskog vijeća postavljaju pitanja o aglomeraciji odnosno o pročistaču na koje, smatraju, ne dobivaju zadovoljavajuće odgovore. Iskazali su ponovo zabrinutost za projekt gradnje pročistača, ističu kako je u tijeku već treći natječaj i kako su svi rokovi za odabir izvođača već probijeni.

-Mi znamo da je prekršena odredba o javnoj nabavi i natječaju koja kaže da ako se u izvršenom roku ne odradi i ne objavi rezultat natječaja da je novčana kazna oko 13 000 eura. Na žalost, ne znam gdje je problem. Ponude su otvorene u prvom mjesecu, sad je već sedmi. Nama je stalo do toga i želimo da se taj problem riješi čim prije – rekao je Damir Slojšek.

-150 kilometara novih kanalizacijskih cijevi ne može biti u funkciji dok se ne izgradi novi pročistač otpadnih voda – nadovezao se Ivan Bekavac podsjetivši kako su prijašnji natječaji „neslavno završili”.

-Od krajnjeg roka prošlo je tri mjeseca. I treći natječaj je pogrešno kreiran i bojimo se da će proći bez izgradnje postrojenja za proizvodnju bio plina iz mulja koji nastane pročišćavanjem, i bez izgradnje kogeneracijskog postrojenja za korištenje električne energije koja bi se koristila u samom radu novog pročistača. To su standardi u Europi – rekao je Bekavac dodavši kako je neprihvatljivo ići izvan standarda struke te izrazio bojazan hoće li se osigurati potrebna sredstva te hoće li se standard izgradnje pročistača srozavati.

Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić na pitanja vijećnika MOST-a na aktualnom satu odgovorio je kako odluka o odabiru izvođača radova spremna te se čeka suglasnost Ministarstva regionalnog razvoja i Hrvatskih voda za sufinanciranjem od 15 milijuna eura koliko im nedostaje za odabir izvođača. Odluku će donijeti u trenutku kada će imati osigurana financijska sredstva potrebna za realizaciju projektiranja i rekonstrukcije.

Rastu plaće zaposlenicima u Gradskoj upravi

U nastavku sjednice jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu i financijska izvješća gradskih ustanova koja su pred Vijećem podnijeli ravnateljice i ravnatelji i to: Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Gradske knjižnice Velika Gorica, Muzeja Turopolja, Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Dječjih vrtića Ciciban, Lojtrica, Velika Gorica i Žirek, Ustanove za upravljanje športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica, Razvojne agencije Grada Velika Gorica – VE-GO-RA te Javne vatrogasne postrojbe Grada Velike Gorice. Prihvaćeno je i Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom kao i Izvješće o stanju provedbe godišnjeg Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području grada. Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja u Gradu Velikoj Gorici prema kojoj se od 1. siječnja 2025. uvodi naplata parkiranja na području Gradske četvrti Hrvatski velikani.

Rastu plaće zaposlenima u Gradskoj upravi za 20%. Vijeće je prihvatilo odluku o povećanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika. U obrazloženju odluke zamjenik gradonačelnika Neven Karas rekao je da je cilj očuvati kadar da ne odlazi u državna tijela gdje su bolja primanja te da je ovo prvi korak. Dodao je da će se povećati i plaća u vrtićima te naglasio kako su u tijeku sindikalni razgovori i da se očekuje da će po završetku pregovora i njima plaće rasti također za oko 20%.

Na sjednici su donesene odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na k.č.br. 1050/5 k.o. Velika Mlaka, o prodaji nekretnina u k.o. Vukovina, donesen je Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na I izmjene Statuta Muzeja Turopolja, te su na posljetku vijećnici primili na znanje informaciju o projektu Pročistača i Aglomeracije Velika Gorica.

 

Podijeli