Novosti Sport Događanja

Povijesna odluka: Velika Gorica prva u Hrvatskoj osigurava priuštiv, dostupan i inkluzivan predškolski odgoj!

08.07.2024. / Maja Peranić

Povijesna odluka naći će se sutra pred vijećnicima Gradskoga vijeća Grada Grada Velike Gorice, odluka prema kojoj će se roditelji čija djeca polaze program 10-satnog predškolskog odgoja u gradskim dječjim vrtićima osloboditi plaćanja participacije u cijeni vrtića. Drugim riječima, vrtić će roditeljima biti besplatan. Ne radi se samo o ispunjenju predizbornog obećanja gradonačelnika Krešimira Ačkara već je Gradska uprava od preuzimanja vodstva prije tri godine sustavno radila kako bi došla do rješenja i zaključka ove odluke i zadovoljila sve preduvjete za nju te tako osigurala priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete u Velikoj Gorici. Istaknuto je to danas na konferenciji za medije održanoj u Dječjem vrtiću Lojtrica, na kojoj su, uz ravnatelje velikogoričkih vrtića, predstavljeni noviteti vezani za predškolsko obrazovanje u našem gradu.

-Ovom odlukom ćemo znatno u ovim zahtjevnim vremenima roditeljima povećati kvalitetu života, a i ostaviti dodatni novac u njihovom kućnom budžetu kako bi njihov standard bio na malo većoj razini – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

U posljednje tri godine vrtićki kapaciteti povećani su za 500 novih mjesta, podsjetio je gradonačelnik, a u novoj pedagoškoj godini otvorit će se još 200. Povećane su i plaće zaposlenicima u dječjim vrtićima, a trenutno traju sindikalni pregovori za nova povećanja.

-I ove godine će se materijalna prava zaposlenika u dječjim vrtićima podignuti. Njima, kao i ravnateljima vrtića, stručnom i tehničkom osoblju te odgojiteljicama i odgojiteljima ovom prilikom zahvaljujem. Zbog njih je naš predškolski odgoj na visokoj razini – kazao je gradonačelnik.

-Od iduće godine ukupan broj djece rane i predškolske dobi bit će 3 600 što znači da se očekuje oko 94% djece koja polaze institucionalni oblik predškolskoga odgoja i obrazovanja čime smo iznad razine Europske unije i od velikih gradova u RH apsolutni prvaci – dodao je.

Vrtić je roditeljima besplatan, a kvaliteta usluge neće se umanjiti

Gradonačelnik Ačkar objasnio je financijsku konstrukciju koja je postignuta kako bi se roditeljima osigurao besplatan dječji vrtić posebno naglasivši kako time nije narušena kvaliteta usluge u dječjim vrtićima.

-Ekonomska cijena vrtića po djetetu je 344 eura. U ovome trenutku 20% plaćaju roditelji, 80% subvencionira Grad. Jednaka cijena bit će i kad će se roditelje osloboditi plaćanja s time da će Grad preuzeti na sebe njihovih 20% tako da će ravnatelji vrtića jednaku količinu novca dobivati koju su dobivali i prije kad su roditelji sudjelovali u cijeni – objasnio je Ačkar dodavši kako je ekonomska cijena vrtića zbog inflacije i porasta materijalnih troškova s prijašnjih 280 eura ove godine porasla na 344, a razliku je već ranije podmirio Grad koji će sada po svakom djetetu koje polazi redovan program vrtića plaćati punu cijenu, dok će roditelji posebne programe nastaviti plaćati.

Država od prošle godine daje Gradovima za predškolski odgoj po svakom djetetu 20 eura subvencije što je znatno olakšalo ovu odluku o oslobođenju roditelja od participacije, dodao je gradonačelnik i još jednom zahvalio svim djelatnicima vrtića na njihovom predanom radu.

-Svi sudionici u predškolskom odgoju na području grada rade na zavidnoj razini i ovo je prilika da im se zahvali i pohvali jer predano i odgovorno rade kako bismo mi roditelji mogli ostaviti dijete i poći za svojim dnevnim obavezama – rekao je Ačkar.

Ovim potezom Velika Gorica vraća se na prvo mjesto među velikim gradovima Hrvatske po ulaganjima u sustav primarnog odgoja i obrazovanja.

Još 200 novih mjesta u vrtićima, kreće gradnja novih

Pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić objasnila je kako će se u novoj pedagoškoj godini koja kreće 1. rujna kapaciteti vrtića u gradu proširiti za 200 novih mjesta. Šest odgojnih skupina otvara se u VG Goričanki koja će pripasti DV Ciciban. DV Gradići imat će tri odgojne skupine, a pripast će DV Lojtrica, a jedna mješovita skupina otvara se Dubrancu otvorenjem PŠ Dubranec. Osim toga, kreće se u izgradnju potpuno novih objekata za još 400 novih mjesta.

-Krećemo u izgradnju dva nova vrtića ukupnih kapaciteta za 400 mjesta. Rješava se trenutno projektna dokumentacija i na jesen ove godine glavni projekt ide prema građevinskoj dozvoli nakon čega kreće i samo izvođenje radova – rekla je Krunić Lukinić.

Prije dvije godine potpisano je partnerstvo s Općinom Orle koja je ostvarila sredstva iz MPO-a za gradnju svoga vrtića.

-Vrtić će pripasti DV Velika Gorica i s tim partnerstvom bit će osigurana mjesta i za djecu s područja Velike Gorice, one koji žive na mjestima koja graniče s Općinom Orle – kazala je pročelnica dodavši da je Grad krenuo i u izradu projektne dokumentacije za još dva nova manja vrtića koja bi se trebala smjestiti u Mjesnim odborima Kobilić i Turopolje, u svakom po dvije odgojne skupine.

Proširenje kapaciteta i za djecu s teškoćama

-Proširenjem kapaciteta u budućnosti nas čeka da će svaki gradski vrtić imati i kapaciteta za djecu s teškoćama u razvoju. U ovom trenutku kapacitete imaju u DV Žirek no potrebe za takvim kapacitetima su sve veće stoga je to naš strateški plan za budućnost – dodala je Krunić Lukinić.

-Predškolski sustav nije samo usluga roditeljima nego i pravo svakog djeteta. Poznato je i jasno da djeca koja polaze dječje vrtiće dobivaju najbolju moguću podlogu za svoj budući život kako u kognitivnom tako u emocionalnom i socijalnom smislu. Sva su istraživanja pokazala da djeca koja pohađaju vrtiće postižu bolje uspjehe u školi. Da kad se nalaze u ranijim socijalnim situacijama izlaze iz tog socijalnog kruga, da postaju odgovorni građani, građani koji ulaze u sustav obrazovanja i to je najveća korist za društvo. Zato i mene izuzetno veseli ova odluka i ovo je doista povijesna odluka i mi smo prvi grad u Hrvatskoj koji će osigurati priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete – rekla je za kraj Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj Grada Velike Gorice.

Podijeli