°C 21

Grad podsjeća na obvezu uklanjanja ambrozije, kazne i do 2000 kuna

07.08.2019.

Petar Brnada

Ljetno razdoblje vrhunac je sezone alergije. Od peludi alergogenih biljaka u zraku najzastupljenija je pelud ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) koja je ujedno i najagresivniji alergen, poručili su jutros iz Grada Velika Gorica te podsjetili da je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka. Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije.

Za one koji se pridržavaju slova Zakona te time narušavaju zdravlje svojih sugrađana propisane su i novčane kazne, na što još jednom podsjećaju i iz Grada.

-Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske (NN 72/07). Obveze iz Naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama- priopćili su jutros iz Grada Velika Gorica.

Kako dodaju, prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 7/18) na području Grada Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obavezu uklanjanja ambrozije propisane su slijedeće kazne:

- fizičke osobe – 600,00 kuna

- pravne osobe – 2.000,00 kuna.

-Pozivamo Vas da u interesu svih građana prijavite površine zaraslom ambrozijom u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 6269-947 ili email poljoprivreda@gorica.hr- poručuju iz Grada.

Dodajmo i da inspekcijski nadzor provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna.