Novosti Sport Događanja

Afera Pročistač: Bivši predsjednik uprave VG Vodoopskrbe priznao krivnju, danas stigla presuda

26.09.2022. / Redakcija

Županijski sud u Zagrebu donio je danas presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Jedan je iz Nove Gradiške, a drugo dvoje iz Velike Gorice, a radi se o slučajevima velike afere u kojoj je prvookrivljeni Krešo Petek optužen za uplitanje u natječaje koje je trebala dobiti njegova tvrtka. Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije i Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Bivši predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoopskrba d.o.o. Tomislav Jelisavec i voditeljica Odjela za projekte financirane od strane Europske Unije u istom trgovačkom društvu priznali su da su na traženje bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice.

Osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13.400 (100.000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

- Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je sve troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela - poručili su iz Europskog tužiteljstva.

Ročište za ostalih sedam optuženika među kojima su bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, aktualni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i poduzetnik Krešo Petek održat će se u studenom.

Podijeli