°C -1

Zaziv Duha Svetoga u župi NBDM za osnovnoškolce i srednjoškolce na početku školske godine

19.09.2019.

Petar Brnada

U velikogoričkoj župi Navještenja Blažene Djevice Marije u srijedu, 18. rujna, vjeroučenici osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, te srednjih škola (Ekonomska, Gimnazija i Strukovna) njihovi roditelji, ravnatelji, učitelji, profesori i vjeroučitelji na misi u 19:30 sati zamolili su Gospodina da pošalje Duha Svetog da ih prosvjetljuje i vodi da napreduju u vjeri i poznavanju radosne vijesti u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini.

Tijekom ulazne procesije na oltar su prinijeli simbole obiteljskog, vjeronaučnog i školskog života: Bibliju po kojoj nam Gospodin upućuje svoju riječ i tako nas odgaja, poučava i vodi kroz život, udžbenike kako bi trudom i radom po njima rasli u znanju i mudrosti i smjelo otvarali nove stranice svoga života, školsku torbu i u njoj njihovu želju za znanjem, sve brige i zadatke koji ih očekuju i na kraju loptu i s njom njihov polet i razigranost uz molitvu da ih Gospodin po svojem Duhu nauči pravilnom korištenju darovanog im vremena.

U molitvi vjernika učenici, učitelji i roditelji molili su da svi učenici, veliki i mali, budu spremni ušima, očima i srcem prihvaćati prave vrednote koje škola nudi kroz odgoj i obrazovanje; za strpljivost i dobrotu učitelja i vjeroučitelja da otvore svoj razum i srce Duhu Svetome kako bi ispravno razumjeli i s ljubavlju poučavali povjerene im učenike; za zdravlje, posao i mir u srcu roditelja da budu radosni odgojitelji povjerene im djece ispunjeni povjerenjem, strpljivošću i ljubavlju.

Župnik Norbert Ivan Koprivec u svojoj je propovijedi istaknuo kako na početku još jedne školske godine dolazimo u Crkvu.

-Za nas je prvi učitelj Isus Krist. U njemu svaki odgojitelj nalazi uzor. Isus je u Jeruzalemskom hramu zadivio učitelje svojim slušanjem i pitanjima. Idemo u školu da steknemo znanje, ali i da naučimo slušati. Danas nas Isus u evanđelju uči kako moliti i razmišljati o onome što molimo da ne bismo mrmljali kao pogani. Molitva 'Oče naš' ima samo pedeset i dvije riječi. Svaki dan možemo je moliti i razmišljati. Na početku ove molitve je Bog, molimo za dolazak Kraljevstva Božjeg i njegovu volju. Drugi dio ove molitve sadrži četiri dijela u kojima molimo za naše potrebe. Svaki naš rad započnimo s Bogom. Tako započinjemo i novu školsku godinu. Molimo Boga da možemo dobro vršiti svoje poslanje. Na prvo mjesto u životu stavimo Boga i tada će naš rad i učenje biti blagoslovljeno. Uključimo sve one koji večeras nisu s nama u naše molitve i to nas uči Isus u molitvi 'Oče naš'. Molimo Gospodine da se svaka naša radnja s tobom započne i započeta s tobom dovrši- zaključio je propovijed župnik Koprivec.

Molitvu vjernika i prikazne darove ove su godine pripremili vjeroučenici OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića pod vodstvom vjeroučiteljica Ivane Zec i Ružice Brnada.

 

Snježana Kirinić Grubić