°C 1

Vremeplov POUVG-a: Pučko učilište pet puta je mijenjalo ime kroz povijest, evo kako je izgledalo

22.07.2020.

Petar Brnada

S današnjim danom Pučko otvoreno učilište pokrenulo je svoj vremeplov na društvenim mrežama. Kroz Facebook izložbu svakodnevno će nastojati dočarati djelić povijesti Pučkog učilišta, a sve u okviru obilježavanja velikih 60 godina postojanja i rada.

Uz brojne kulturne i obrazovne sadržaje kojima su ušli u jubilarnu godinu, Ivana Matić i Marijana Čovčić iz POUVG-a otkrile su nam da je u pripremi i knjiga, zbir proteklog vremena koju planiraju izdati ove jeseni, a tijekom cijelog ljeta kontinuirano će objavljivati najzanimljivije detalje i fotografije iz navedene knjige na svojoj facebook stranici u objavama pod naslovom „Vremeplov“.

Započeli su ga danas s prikazom Pučkog učilišta kroz stare fotografije koje su zabilježile izmjene njegova izgleda. Naime, kao što su se kroz 60 godina mijenjali kulturni i obrazovni sadržaji Učilišta, tako je i sama zgrada dobivala novi izgled. A uz nekoliko većih obnova, POUVG je čak pet puta mijenjao svoje ime!

-Od 1960. godine, kada je osnovano Narodno sveučilište Velika Gorica, koje je kasnije preimenovano u Pučko otvoreno učilište Velika Gorica prikazivani su filmovi, igrane su predstave, sviralo se i pjevalo i plesalo, izlagale slike, posuđivale se knjige, tiskalo novine i knjige, emitirali programi u eter, učili strani jezici, zavarivanje i šivanje, učilo se voziti aute, a uz zgradu su se odvijali fašnici, štafete, pokazne vježbe spašavanja; rušilo se i gradilo... Gotovo sve što se dogodilo u Velikoj Gorici na neki je način povezano s ovom ustanovom, pa se slobodno može reći da je povijest NSVG-a/POUVG-a povijest Velike Gorice. Nemoguće je sve i nabrojiti, a kamoli sve prokomentirati i sagledati u svoj živosti- kažu nam Ivana i Marijana.

Tijekom šest desetljeća postojanja Učilište je, kao što smo spomenuli, pet puta mijenjalo ime: na samom početku zvalo se Narodno sveučilište općine Velika Gorica, potom Narodno sveučilište Velika Gorica, od 1973. Narodno sveučilište „Juraj Kokot“ Velika Gorica, od 1990. ponovno Narodno sveučilište Velika Gorica, a od 1999. nosi sadašnji naziv Pučko otvoreno učilište Velika Gorica.

Zgrada u Zagrebačkoj izgrađena je 1960. godine i otada je dograđivana i uređivana. Prvo žbukanje zgrade Narodnog sveučilišta zabilježio je 1963. (prva fotografija na facebook objavi) velikogorički kroničar Zlatko Šostar. Unutrašnji prostor više je puta renoviran, a najveću adaptaciju doživjela je Dvorana Gorica 2000. godine kada je temeljito preuređena sa smanjenim brojem sjedala (s 500 na 300). Najveća obnova cjelokupne zgrade u Zagrebačkoj odvijala se 2003./2004. godine, saznajemo od Ivane i Marijane.

Kao što je istaknuto, redovito će objavljivati fotografije nastale u 60 godina postojanja i djelovanja POUVG-a pa nas tako već u idućim danima očekuje nove zanimljive fotografije i crtice iz bogate povijesti Pučkog otvorenog učilišta.

-U tom razdoblju prikazivani su nebrojeni filmovi, izlagale su se slike, posuđivale knjige, tiskale novine, emitirali programi u eteru, učili strani jezici… Kroz ovu facebook izložbu pokušat ćemo vam dočarati barem djelić povijesti POUVG-a- poručili su ponosno iz POUVG-a.