°C 12

VEGORA: 5 najčešćih pitanja poduzetnika o dostupnim mjerama pomoći uslijed Covid-19 epidemije

07.04.2020.

Juraj Odrčić

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA tijekom aktualne krize u fokus je stavila pomoć poduzetnicima kroz tumačenja mjera i drugih informacija koji će im biti od koristi. Sada su pitali velikogoričke knjigovođe – kako se u svemu snalaze naši poduzetnici i koja su najčešće postavljena pitanja u vezi prijava na mjere.

Donosimo 5 najčešćih pitanja, a onda i odgovore, za proteklih tjedan dana. Sva pitanja su vezana uz HZZ mjere:

TKO OSTVARUJE PRAVO NA POTPORU?

Pravo na potporu ostvaruju:

- poslodavci koji su pogođeni učincima koronavirusa i koji posluju u sektoru: djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja
- poslodavci iz djelatnosti zdravstvenog turizma
- radno – intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije – tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj
- poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave),
- poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti (minimalni pad prihoda od 20%)
- korisnici potpore za samozapošljavanje
- poslodavci koji su započeli s poslovanjem i izvršili prijavu u sustav HZMO do 19.03.2020.

ŠTO AKO SAM DOBIO POTPORU, A NEMAM PRAVO NA NJU?
Nakon obavljene revizije od strane HZZ-a, doći će zahtjev za povrat sredstava.

 JESAM LI DUŽAN CIJELU POTPORU ISPLATITI RADNIKU?
Da, dužni ste cijelu potporu isplatiti radniku. Također ukoliko je neto plaća radnika veća od potpore, a niste aneksom ugovora definirali novi, manji iznos plaće, dužni ste uplatiti razliku do pune plaće.

ŠTO JE S VLASNICIMA OBRTA KOJI SI INAČE NE ISPLAĆUJU PLAĆU – ISPLAĆUJU LI SI I ONI 3.250 HRK?
Sredstva HZZ-a isplaćuju si i vlasnici obrta na tekući račun uz opis isplata plaće- mjera HZZ.

ŠTO AKO JE PAD U POSLOVANJU OD MIN 20% NASTAO TEK U TRAVNJU ILI SVIBNJU – MOGU LI SE TI PODUZETNICI PRIJAVITI ZA MJERE ZA TRAVANJ I/ILI SVIBANJ?
Da. Nije nužno da se pomoć mora tražiti za sva tri mjeseca – ožujak, travanj, svibanj. Pomoć se može tražiti i samo za travanj i svibanj, odnosno samo svibanj, ukoliko prijavitelj zadovoljava tražene uvjete.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene zaključno s danom 07. travnja 2020. do 23:59 h odobravati će se isplate troškovi plaća za mjesec ožujak, travanj i svibanj 2020. godine.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. travnja do 7. svibnja 2020. godine do 23:59 h odobravat će se isplata troškovi place za travanj i svibanj 2020. godine.

Za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 8. svibnja do 7. lipnja 2020. godine do 23:59 h odobravati će se isplate troškovi place za svibanj 2020. godine (iz ovoga se može zaključiti da potporu tražite za onaj mjesec u kojem je poremećaj 20 % i više).

 

Promjene i nadopune informacija o dostupnim mjerama pomoći uslijed COVID-19 krize pratite na web stranicama www.vegora.hr.

Ukoliko trebate dodatne informacije ili pomoć u prijavi za potporu HZZ-a, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila na mjere@vegora.hr ili putem telefona 01/5542 – 667, 01/5542 – 668.

Detaljni pregled dostupnih mjera HZZ-a, informacije o potrebnoj dokumentaciji i on-line alat za prijavu za mjere potražite na stranicama HZZ-a.