Novosti Sport Događanja

Vatrogasci slave svoj dan, u mjesecu zaštite od požara pripremili edukaciju za građane

04.05.2020. / Petar Brnada

Vatrogasne organizacije pa tako i velikogorička Javna vatrogasna postrojba, tradicionalno obilježavaju različitim manifestacijama "Svibanj - mjesec zaštite od požara", a uz to vatrogasci baš na današnji dan, 4. svibnja, slave blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Kako kažu iz Javne vatrogasne postrojbe, ove godine s obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, obilježavanja neće biti u onom obujmu i načinu kako je to bilo prijašnjih godina, ali će se intenzivirati vlastite aktivnosti u području promocije vatrogasne struke.

-Najveći naglasak stavljamo na naše sugrađane. Tako ćemo cijeli mjesec edukacijom preko naše stranice pokušati podići svijest zaštite od požara i pobliže Vas upoznati sa našim zanimanjem. Opterećenje cjelokupnog sustava uzrokovana pandemijom, potresom, 24- satnim radom radi sigurnosti službe od zaraze i ostalim izvanrednim aktivnostima, još više pogoršavaju nesavjesni građani. Svakodnevno nekontrolirano spaljivanje korova i ostalih nekultiviranih površina, još više opterećuje ovako prenapet sustav te ugrožava građane našega grada. Još jednom apeliramo građane da se suzdrže tih aktivnosti ili u krajnjoj potrebi vatru ne palite za vjetrovita i sušnih vremena. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara i pripremite sredstvo za gašenje (voda, pijesak, lopate itd.) te ostati na mjestu paljenja do kraja spaljivanja. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru, dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva)- poručili su vatrogasci.

Još jednom napominju da nakon uočavanja požara odmah nazovete vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Kao što smo i spomenuli, vatrogasci danas slave svoj dan- blagdan sv. Florijana povodom čega su i iz JVP Velika Gorica uputili čestitku svojim kolegama.

-U povodu blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, iskrene čestitke svim vatrogaskinjama i vatrogascima koji svojom hrabrošću, profesionalizmom te požrtvovnošću štitite ljudske živote i imovinu te na taj način obavljaju ovaj humani poziv. Želimo Vam puno uspjeha u radu i neka vas blagoslov Sv. Florijana prati i čuva u svim trenucima- napisali su pripadnici velikogoričkog JVP-a na svom Facebook profilu.

Kao jednu od najavljenih aktivnosti, objavili su kratak edukativni film o požarima raslinja koji prenosimo u nastavku teksta. Kako su priopćili iz Hrvatske vatrogasne zajednice čovjek je svojom nepažnjom uzročnik požara u gotovo 80% slučajeva.

Podijeli