Novosti Sport Događanja

Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu

30.01.2019. / Petar Brnada

U Ludbregu je proteklog petka otvorena 27. međunarodna izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja, a baš kao što je to bio slučaj i prijašnjih godina uzorci za ocjenjivanje zaprimljeni su s područja čitave Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Tako su na ocjenjivanje pristigli uzorci iz Varaždinske županije i susjednih županija, Grada Zagreba, Dalmacije, te Republike Slovenije i Mađarske i to ukupno njih 577, točnije 565 vina, devet voćnih vina i tri rakije.

Samo ocjenjivanje u hotelu Crnković održano je 16., 17. i 19. siječnja, a vina su po metodi 100 bodova ocjenjivale tri komisije sastavljene od po tri degustatora - vrsnih poznavatelja vina sjeverozapadne Hrvatske pod predsjedavanjem prof.dr.sc. Stanislave Herjavec.

Najzastupljenija su bila bijela vina, a među njima je bilo najviše vina proizvedenih od mješavine bijelih sorata (142), te vina Graševine (107), Rajnskog rizlinga (62), Chardonnaya (39), muškatnih sorata (29), Pinota sivog (20), Pinota bijelog (17), Sauvignona (14) i Traminca. Obojenih, rose i crnih vina Frankovka, Pinot crni, Cabernet Sauvignon i drugih.

Na osnovi postignutih bodova ove je godine Zlatno odličje dobilo 112 uzoraka (19%), 311 vina Srebrno (54%), Brončano 103 vina (18%), a Priznanje za sudjelovanje devet vina. Od ukupnog broja ocijenjenih vina, odbačena su 42 uzorka (7%), jer su postigli manje od 60 bodova. Najbolje ocjenjeno mlado bijelo vino je graševina 1/1 vinarije Kopjar (85 bodova), a crno merlot 3/21 Ker-vin vl. Glavić Tomislava (87 bodova).

Velikogorički vinogradari i vinari i ove su godine ostvarili odlične rezultate, pa je tako Vlado Mikulčić dobio Zlato za Škrlet 82 boda, Ivan Trumbetaš Srebro za Škrlet polusuho 80 bodova i Stjepan Ceković Srebro za mješavinu bijelih sorata 78 i chardonnay 77.

Galerija slika

Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu Turopoljski škrlet ponovno zlatni na izložbi u Ludbregu

Podijeli