°C 23

Treće mjesto za Nevenku i njenu turopoljsku nošnju na Izboru za najljepšu Hrvaticu izvan zemlje!

13.07.2020.

Petar Brnada

Nevenka Draga Kovačević Alamos o kojoj smo pisali u petak osvojila je visoko treće mjesto u Sedmoj reviji i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske i to noseći turopoljsku nošnju!

Natjecanje je to koje su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, a kako djevojke nisu mogle putovati zbog epidemije virusa COVID-19, ovogodišnja Revija i izbor održali su se uživo online. Djevojke su putem videa prezentirale nošnju koju su obukle i ispričale priču o svojim precima te rekle na koje načine sudjeluju u Hrvatskoj zajednici.

-Prekrasni ljudi, prije svega da vam kažem da sam sretna što sam predstavljala Čile na ovom hrvatskom međunarodnom natjecanju, osjećam se beskrajno zahvalno za sve ljude koji su me podržali svojim glasovanjem za natječaj Miss Photogenic odnosno treće mjesto. Zahvalna sam ljudima koji su podijelili s velikim interesom poveznicu za glasanje kako bi moje sudjelovanje bilo masificirano lokalno, nacionalno pa čak i međunarodno. Hvala vam puno na ogromnoj ljubavi i predanosti, znajte da sam ovaj prekrasan prijedlog prihvatila s velikim entuzijazmom i uzbuđenjem što je konačno i primjer da se zna da hrvatska kultura još uvijek živi s nama, u našem gradu Antofagasti, u našim plesovima, u kostimima, u nekim obiteljima koje nastoje poticati svoje potomke održavajući jezik, u našim obrocima, pjesmama, aktivnostima u obilježavanju datuma...- poručila je Nevenka.

Kako je i sama otkrila u predstavljanju, ima 27 godina i trenutno živi u gradu Antofagasta, a po zanimanju je komercijalni inženjer.

Povijest obitelji Kovačević u Čileu potječe od njenog pradjeda Stjepana Kovačevića Mladeneka koji je 1911. godine iz Siska emigrirao u Čile. Nakon dolaska u novu domovinu zaposlio se kao građevinar, a Nevenkina obitelj i danas je upravo po tome prepoznatljiva.

Prije 11 godina priključila se hrvatskom folklornom ansamblu „Hrvatska mladost“ koji djeluje pri Hrvatskom domu u Antofagasti, a u ovom međunarodnom natjecanju ponosno je nosila upravo našu turopoljsku narodnu nošnju.

Nevenkino predstavljanje možete pogledati u nastavku.