°C 10

Suze svetog Lovre: Očekuje se stotinjak "nebeskih krijesnica" na sat

11.08.2020.

Ivana Ćurić

Hrvatski astronomski savez poziva vas, ako to vremenske prilike dopuste, da ovih dana uživate u "suzama svetog Lovre" jer u prosjeku se očekuje od oko 100 zvijezda padalica na sat.

-Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre, 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars. Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu-poručili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

U našem gradu nema organiziranog promatranja, no golim okom, s povoljne lokacije, i mi ćemo moći uživati u ovoj pojavi.

-Prema prognozama očekuje se prosječna aktivnost od stotinjak meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo kako smo već rekli ometati Mjesec svojim sjajem. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu-pozivaju iz HAS-a.

Kako bi što više uživali u ovom događaju vodite se ovim savjetima: ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora; za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...); meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima; potrebno je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu; potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

(izvor: HAS)