°C 16

Stjepan Rendulić nakon 12 godina odlazi s čelnog mjesta Matice: 'Bila mi je čast biti predsjednikom Ogranka'

12.10.2020.

Petar Brnada

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici održao je proteklog četvrtka Skupštinu Ogranka. Predsjednik Ogranka, Stjepan Rendulić, izvijestio je o radu i aktivnosti Ogranka u 2019. godini, a osvrnuo se na aktivnost u 2020. godini te na stanje provedbe projekata Ogranka uslijed epidemije koronavirusa, no došlo je i do promjene u samom vodstvu Ogranka.

Skupštini je predsjednik Ogranka, Stjepan Rendulić, podnio ostavku iz osobnih razloga nakon 12-godišnjeg obnašanja dužnosti. Skupština je prihvatila ostavku i razriješila ga dužnosti predsjednika. 

Nakon izbornog postupka i glasovanja na Skupštini za novoga predsjednika/ predsjednicu Ogranka izabrana je Ana Plehinger, dosadašnja tajnica Ogranka.

-Zahvaljujem se svima s kojima sam ostvario uspješan kontakt i suradnju i koji su mi time pomogli da uspješnije obavljam ovu zahtjevnu dužnost. Budući da ću i dalje sudjelovati u pojedinim projektima Ogranka bit ću slobodan da vam se i dalje obratim za moguću suradnju. Ujedno, sa zadovoljstvom preporučam suradnju s novom predsjednicom Ogranka Anom Plehinger. S ponosom i zadovoljstvom mogu izjaviti da mi je bila čast biti predsjednikom Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici- poručio je Rendulić.

Kako je istaknuto na skupštini, aktivnost Ogranka u potpunosti slijedi prihvaćeni Program rada Ogranka, a ostvaruje se provođenjem više projekata i izdavačkog programa.

Među projektima Ogranka su Matičin četvrtak u Muzeju, započet 2009. godine, u okviru kojeg je održano 250 nastupa; pa zatim Matičin književni natječaj, započet 2009. godine, a tu su i Turopolske večeri, započete 2013. godine otkada je održano 28 večeri.

Nikako se ne smiju zaboraviti ni Matičini susreti, započeti 2013. godine, kao niti Matičine čitaonice (Čitaonica u Velikoj Mlaki, otvorena 2011. godine, Čitaonica Pleso, otvorena 2015. godine te Čitaonica Mičevec, otvorena 2016. godine). Matica od 2016. organizira i Hodočašće na Gvozdansko, a zaslužni su i što je Turopoljski dijalekt 2017. godine proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Postupak za proglašenje, započet je 2014. godine, a Ogranak ima status „nositelja kulturnoga dobra“. Naposljetku, tu je i Turopoljski rječnik, čija je izrada započela 2018. godine.

Naravno, tu su i izdavački program Ogranka poput časopisa LUČ koji izlazi od 2012. godine te ŠKRIJNA turopolska, časopis na turopoljskom dijalektu koji izlazi od 2018. godine te OBNOVA- časopis za kulturu, društvo i politiku, u suizdavaštvu s Udrugom OBNOVA.  Od ostalog izdavaštva tu su Turopoljska čitanka koja je izdana u suizdavaštvu s POUVG 2016. te više zbirki pjesama, priča, zbornika, zapisa lokalnih autora 2016.,“17.,“18. “19. i “20.