Novosti Sport Događanja

Rotaract klub poziva na borbu protiv menstrualnog siromaštva! Uključite se

14.04.2021. / Maja Peranić

Rotaract klub Velika Gorica pokreće novu akciju „𝙕𝙖𝙟𝙚𝙙𝙣𝙤 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙞𝙫 𝙢𝙚𝙣𝙨𝙩𝙧𝙪𝙖𝙡𝙣𝙤𝙜 𝙨𝙞𝙧𝙤𝙢𝙖š𝙩𝙫𝙖“ u koju poziva sve građane da se svojim doprinosom uključe i prepoznaju važnost teme o kojoj se, kako kažu, nedovoljno govor.

Što je menstrualno siromaštvo? Radi se o nemogućnosti kupovine proizvoda za higijenu tijekom menstruacije zbog čega žene u Hrvatskoj proživljavaju sram i nelagodu svaki mjesec u godini. Iz Rotaract kluba upozoravaju na ovu „tabu temu“ ističući neke od rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu.

- Trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok ih dio kupuje po manjoj kvaliteti. S druge strane, žena u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške općenito. Maleni je ovo dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine-tvrde iz Rotaract kluba Velika Gorica.

Stoga su odlučili pokrenuti akciju koju možete podržati već ovog vikenda, 𝟭𝟳. 𝗶 𝟭𝟴. 𝘁𝗿𝗮𝘃𝗻𝗷𝗮, kada će se na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici ispred Gradske knjižnice 𝗼𝗱 𝟭𝟬 𝗱𝗼 𝟭𝟰 𝘀𝗮𝘁𝗶 prikupljati menstrualne potrepštine za Sigurnu kuću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Također možete sudjelovati i uplatom financijskih sredstava na žiro račun HR8923600001502999246, poručili su iz Rotaract kluba Velika Gorica.

Podijeli