°C 6

Ribanje i ribarsko prigovaranje: Školska lektira u Kinu Gorica, glazbu potpisuje naš sugrađanin

23.10.2020.

Ivana Ćurić

Na sreću jednog dijela učenika umjesto u knjižnici, jednu lektiru mogu "odraditi" i u Kinu Gorica gdje za vikend stižu još dva filmska naslova, a jedan od njih je "Ribanje i ribarsko prigovaranje" prema dijelu Petra Hektorovića. U filmu Milana Trenca glavne uloge imaju Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Bojan Brajčić i Lorenco Damjanić, a za glazbu u filmu zaslužan je Velikogoričan Igor Paro.

Pjesnik, plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju ljetnikovca te provodi tri dana na moru u društvu ribara, Paskoja i Nikole. Dok jedre i ribare Hvarskim arhipelagom on se prisjeća tragične mladalačke ljubavi s tajanstvenom seoskom djevojkom. Odnosi između likova postaju sve složeniji, a Hektorovićeve vizije i snovi zamjenjuju realnost i on dobiva priliku da barem u snu iskupi mladenačke grijehe. Još uvijek bolni sukob plemića i pučana se na kraju, pred iskušenjima prirode, pretvara u opću ljudsku solidarnost. Ovu povijesnu dramu pogledajte 24. i 28. listopada u Kinu Gorica u 18 sati.

 


Uz gore psomenuti film, u Kinu od večeras možete pogledati još jedan povijesni film i to prema istinitom događaju. Jedriličarke s broda Maiden inspirativna je priča o prvoj ženskoj posadi koja je sudjelovala u jedriličarskoj utrci oko svijeta 1989. godine. Te godine je 24-godišnjakinja Tracy Edwards postala skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread (danas poznate pod nazivom Ocean Race). Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive.

No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz podršku svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta. Ovaj film prema istinitoj priči pogledajte 23., 25. i 27. listopada u 20:30 sati u Kinu Gorica.

Još uvijek možete pogledati i film o čudu u Fatimi