°C -3

Počelo je vrijeme došašća

29.11.2020.

Ivana Ćurić

Vrijeme priprave za Božić, advent ili došašće počinje danas, prvom adventskom nedjeljom kao i početak crkvene godine.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Riječ ‘advent’ potječe od latinske riječi ‘adventus’ što znači dolazak. U prvom dijelu došašća vjernici se pripremaju za Isusov dolazak, kada će prema vjerovanju ujedno biti i sudnji dan, dok se tijekom druge dvije nedjelje pobliže pripremaju za Kristov rođendan, odnosno Božić – dan kada je sin Božji postao čovjekom.

S došašćem počinju i svete mise-zornice kao svakodnevna duhovna priprava ususret Kristovom rođenju kojeg slavimo 25.prosinca.

Tradicionalno se izrađuje i adventski vijenac s četiri svijeće i najčešće s grančicama spletenim u krug što simbolizira vječni život. Paljenje svijeća znak je približavanja Božića, odnosno Kristova rođenja. Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje, druga je pomirilica ili betlehemska koja označava mir, treća je pastirska i označava radost i veselje, a četvrta je svijeća anđela i predstavlja ljubav.

Ove godine paljenje svijeća na velikom adventskom vijencu kod Muzeja Turopolja,kao i u manjim sredinama, nije isto kao prethodnih godina te nema popratnih događanja i tradicionalnog okupljanja zbog aktualnih epidemioloških mjera. Izgleda da ćemo se ove godine za Božić pripremati ponajviše u toplini svoga doma, iščekujući Božić, ali i neka bolja vremena.