°C 19

Novi eko projekti u Lojtrici

19.06.2018.

Petar Brnada

S obzirom da se bliži ljeto u DV Lojtrica već se pripremaju za nadolazeće praznike i odmor, no prije zasluženog odmora odradili su puno posla u svojim eko dvorištima i vrtovima.

I ove godine prijavili su svoja dva vrta (u Gradićima i Donjoj Lomnici) na natječaj HRT-a "Najljepši školski vrtovi 2018." Svaka škola/kandidat oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Ukupna obrađena površina dvorišta u Gradićima je 742 m². Tamo vrtićanci s odgajateljicama brinu o svom nagrađenom vrtu „Turopoljska košara“ u suradnji s udrugom „KUU Turopoljska tradicija“ u kojemu su sadili autohtone/stare sorte sjemenja prikupljene akcijom „Razmjena sjemena naših baka“. Ondje su prenamijenili dvorišne ukrasne elemente u funkcionalne zelene oaze, a plodove iz košare svakodnevno koriste u vrtićkoj kuhinji ili kao sirovine za izradu organske kozmetike.

U vrtiću Donja Lomnica na površini od 671 m² brinu o postojećim sadnicama bilja te su zasadili povrtnjak u visoke gredice. Projekt u vrtiću dobio je naziv „Zeleni koridor“: sadnjom mirisnog, začinskog bilja htjeli su da zamiriše nebo iznad vrtića kako bi privukli ptice, korisne kukce te mirisima „otjerali“ tragove aviona.

Vrtovi imaju ukrasne grmove, sezonsko cvijeće, trajnice, ljekovito i začinsko bilje, travnjak, povrtnjak, kompostište, oblikovanu živicu, klijalište, rasadnik, visoke gredice i hotel za kukce, a sve površine i bilje uređuju i uzgajaju ekološkim metodama. Kako kažu iz vrtića, o takvom načinu uzgoja učili su od iskusnih baka i djedova, na predavanjima za djecu, odgojitelje i roditelje te putem modernih metoda planiranja i uzgoja upotrebom računalnih aplikacija.

Što se tiče posla, u vrtovima rade svi, od djece, odgojiteljica, tehničkog osoblja pa sve do članova eko i vrtlarske interesne skupine odgojitelja. Uz to surađuju s roditeljima djece, lokalnim komunalnim poduzećem, Udrugama sličnih interesa, medijima, mještanima i članovima mjesnog odbora.

Plodovi iz vrtova osim u jelovniku dobili su i novu svrhu. Latice ruža, lavanda, ružmarin, smilje su, uz pomoć edukativnih radionica za izradu prirodne kozmetike gospođe Plodinec (Gifteraj) i gospođe Kajinić (Viktorija Dizajn), završili u sapunima, solima za kupanje i pjenušavim lopticama za kupke. Sve naučeno i proizvedeno upakirali su u ručno oslikanu platnenu ambalažu, reciklirane plastične epruvete i celofane s personaliziranim naljepnicama svog malog prirodnog „obrta“.

Galerija slika

Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici Novi eko projekti u Lojtrici