Novosti Sport Događanja

Na Danu učeničkih zadruga velikogorički zadrugari jesenskim ukrasima predstavili svoje Turopolje

13.10.2021. / Maja Peranić

Dvadesetak učeničkih zadruga s područja cijele Zagrebačke županije okupilo se na 8. Danu učeničkih zadruga u Svetoj Nedelji. Ondje su prezentirali svoj rad i svojih ruku djelo. Među mališanima bili su i zadrugari iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica – Učeničke zadruge V.G. izazov.

Učenička zadruga V.G. izazov djeluje u našem gradu već 15 godina, a okuplja polaznike Centra za odgoj i obrazovanje. Trenutno broji tridesetak članova koji vrijedno i marljivo rade te kroz zadrugu izražavaju kreativnost i uče. Na ovoj manifestaciji predstavili su se svojim jesenskim ukrasima s kojima su željeli prezentirati i svoj turopoljski kraj.

-Od početka nastavne godine počeli smo raditi jesenske proizvode gljivice i vjenčiće od različitih jesenskih proizvoda, a osim što je vezano uz jesen željeli smo da predstavlja i naš turopoljski kraj. Zato smo koristili i žireve, lišće hrasta, plodove naših krajeva i od toga radili magnetiće, razne ukrasne predmete, a to ljudi vole kupiti-rekla nam je voditeljica zadrugara Kristina Majdak.

Rado se odazivaju i sudjeluju na ovakvim manifestacijama, a svoje će proizvode ovog vikenda izložiti i na Gospodarskom sajmu u sklopu Gastra Turopolja. Voditeljica malih zadrugara ističe koliko im je sudjelovanje u zadruzi važno i koliko u tim aktivnostima vole sudjelovati.

-Jako im je važno sudjelovati i dosta ih to motivira za rad jer tako ih i socijaliziramo. Uključujemo ih u događanja koja se odvijaju u gradu da u njima sudjeluju kao i svi ostali. Motivirani su za rad i stalno žele dolaziti, sudjelovati, ostajati i nakon manifestacije i nakon toga ih nagrađujemo džeparcem. Na samim radionicama bavimo se kreativnim radom, puno razgovaramo i o drugim temama, slušamo glazbu, a cijelo vrijeme nešto stvaramo-dodala je voditeljica Majdak.

Zadrugari su na jučerašnjoj manifestaciji izložili razne ukrasne i uporabne predmete. Sapuni, narukvice, ogrlice...Keramički ukrasi, mirisni jastučići, macerati, ulje za tijelo... No bili su tu i slasni sokovi od jabuke, pekmezi od jagode, sirupi od koprive ili mente.

-Okupili smo dvadesetak zadruga, sretni smo i ponosni što naš dan, nakon jednogodišnje stanke, ide dalje- komentirala je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije.Štandove zadrugara obišli su zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak i zamjenik župana Ervin Kolarec koji je rekao da je izuzetno ponosan na kreativnu djecu.

-Želim istaknuti da je Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj koja ima Dan učeničkih zadruga, a naši zadrugari ostvaruju i međunarodnu suradnju. U tome će i dalje imati punu podršku Županije-rekao je Kolarec.

(foto: Zagrebačka županija)

Podijeli