°C 17

Mučki ubijeni šćitarjevski župnik Dragutin Jesih dobiva spomen ploču 'Mučenika vjere'

20.11.2019.

Petar Brnada

U crkvi Svetog Martina Biskupa u Ščitarjevu protekle nedjelje predstavnik župe Ivan Nađ predao je župniku Stjepanu Tenšeku Spomen znak "Martyribus suis-Archidioecesis Zagrabiensis koji je izrađen za ubijenog svećenika Dragutina Jesiha.

U dogovoru sa zagrebačkom nadbiskupijom, kao spomen župe svom župniku, koji je djelovao i radio u župi Šćitarjevu te mučki ubijen, zagrebačka nadbiskupija izradila je spomen znak svom svjedoku vjere s ciljem trajnog spomena na ubijenog svećenika Dragutin Jesiha koji je ubijen 27. studenog 1944. godine.

U nazočnosti vjernika župe Šćitarjevo, spomen ploča bit će postavljena 24. studenog ove godine na župnu crkvu u Šćitarjevu nakon Svete mise koja će se održati u 11 sati.

Na Svetoj misi, Ivan Nađ predstavit će i knjigu o župniku Dragutinu Jesihu koju je godinama pripremao te će upravo u nedjelju biti predstavljena župljanima i široj javnosti.

Šćitarjevski župnik Dragutin Jesih, rođen je 8. svibnja 1895. godine u mjestu Stenjevec kod Zagreba, a za svećenika je zaređen 1918. godine u Chichagu (SAD).

U župi ranjeni Isus u mjestu Gradec kod Križevaca osniva Hrvatsku katoličku zajednicu te je stavlja pod zaštitu Nikole Tavelića. Na dan 16. ožujka 1942. godine dolazi u župu Šćitarjevo gdje djeluje i radi do 27. studenog 1944. godine kada je mučki ubijen.

Kako je pisao Ivan Nađ, župnik iz Ščitarjeva, vlč. Dragutin Jesih, samo jedan je među 103 hrvatska „Pravednika“) jer je skrivao više židovskih obitelji, a među njima i zagrebačku obitelj Miroslava Fuchsa, njegovu suprugu Ernu i 9-godišnjeg sina Milivoja. Za vrijeme boravka u Americi bio je urednik i pisao u hrvatskom tisku: „Naša nada“, „Glas istine“, „Narodne novine“, „Američki Hrvat“. Izdavao je kalendar „Naša nada“ i pisao odgojne i rodoljubne članke pa tako i zaslužan za vjersku i nacionalnu svijest naših hrvatskih iseljenika.

Pronađen je mrtav na putu prema skeli – prijelazu Save, izmučen i ubijen ubodima noža.

Jeruzalemski memorijalni centar „Jad Vashem“ posmrtno je dodijelio medalju i povelju „Pravednika među narodima“ vlč. Dragutinu Jesihu. Odluka o dodjeli medalje donesena je 1. rujna 1992. godine, a 11. siječnja 1994. u vijećnici zagrebačke Židovske općine uručena je članovima obitelji Jesih u nazočnosti brojnih vjerskih i državnih dužnosnika, piše Ivan Nađ.

Foto: Filip Margić

Galerija slika

Mučki ubijeni šćitarjevski župnik Dragutin Jesih dobiva spomen ploču 'Mučenika vjere' Mučki ubijeni šćitarjevski župnik Dragutin Jesih dobiva spomen ploču 'Mučenika vjere' Mučki ubijeni šćitarjevski župnik Dragutin Jesih dobiva spomen ploču 'Mučenika vjere' Mučki ubijeni šćitarjevski župnik Dragutin Jesih dobiva spomen ploču 'Mučenika vjere'