Novosti Sport Događanja

Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak!

04.07.2024. / Redakcija

U Mraclinu su članovi KUD-a Dučec pronašli način kako da tradicionalni drveni čardak - simbol Turopolja, sačuvaju od zuba vremena i istovremeno mladima približe nove tehnologije i pobude interes za STEM zanimanja.

U srcu Turopolja, u Mraclinu, nedavno je završen projekt razvoja jedinstvenog suvenira koji kombinira bogatu kulturnu baštinu s najnovijim tehnologijama. Ovaj suvenir, koji prikazuje turopoljski čardak, daleko je više od obične uspomene – on je digitalno čudo koje povezuje tradiciju i modernu tehnologiju kroz 3D print.

Zašto čardak kao digitalni suvenir?

U Mraclinu je nekada bilo najviše čardaka. Sa svojim karakterističnim vanjskim stepeništem kojim se dolazi na gajnk (balkon) i ukrašenim ogradama čardaci predstavljaju prava umjetnička djela majstora tesara. Danas se čardaci više ne grade te polako izumiru, a kako bi ih zaštitili od zaborava u Mraclinu su osmislili jedinstven suvenir - 3D printani čardak.

Vizija je bila stvoriti suvenir koji ne samo da predstavlja Mraclin i Turopolje, već služi i kao alat za edukaciju i inspiraciju. Ovaj suvenir je razvijen korištenjem suvremenih tehnologija 3D oblikovanja i proizvodnje, omogućavajući ljubiteljima kulture i tehnologije da ga putem poveznice www.mraclin.hr/mraclinski-digitalni-suvenir preuzmu i izrade svoju figuru bilo gdje u svijetu.

Jednostavan za preuzimanje i izradu, ovaj 3D model turopoljskog čardaka prilagođen je radu s bilo kojim 3D printerom. To ga čini savršenim za STEM edukaciju (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika), jer potiče djecu i mlade da se upuste u svijet digitalne proizvodnje dok uče o svojoj kulturnoj baštini.

Različiti modeli, različitih kombinacija boja, za različite uzraste i ukuse

Od prvobitnog modela razvijeno je nekoliko različitih verzija – privjesak, figura i slagalica. Svaki model nosi sa sobom dio čarolije turopoljskih čardaka i svoju kombinaciju boja, omogućujući ljudima svih uzrasta da se povežu s ovom bogatom tradicijom na svoj način. Autor ovih modela je magistar umjetnosti Leo Vukelić, pod smjernicama i idejom voditelja projekta Josipa Kosa, te posebnih članova tima za kulturu Ratka Cvetnića i Matije Kosa.

3D čardak prati i knjiga „Čardaci – mraclinska povijest i naslijeđe”

Za vrijeme Vidovih dana 2024, uz predstavljanje čardaka kao digitalnog suvenira, KUD Dučec predstavio je i knjigu “Čardak – mraclinska povijest i naslijeđe”. Radi se o malom “leksikonu čardaka” u kojem je u desetak poglavlja ta naša turopoljska korablja, kako ju je zvao Matko Peić, opisana kroz različita motrišta: i kao građevinski dragulj, i povijesni spomenik, dio šireg eko-sustava Turopolja, ali prije svega kao svojevrsna “posuda za život” u kojoj su rasle i stasavale generacije naših predaka, od kojih bi se i danas imalo štošta naučiti.

Projekt je dobio financijsku potporu Zagrebačke županije kroz sredstva osigurana za projekte neprofitnih udruga kao i podršku MO Mraclin te Grada Velike Gorice kod izrade spomenute knjige. Ova podrška omogućila je ostvarenje ove turističke, kulturne I tehnološke vizije i urodila nečim doista jedinstvenim na tržištu suvenira.

-Pozivamo sve znatiželjnike i ljubitelje kulture da preuzmu i izrade figuru čardaka i ponosno nose dio Turopolja sa sobom, gdje god se nalazili.

Za sve koji pak nemaju 3D printer ili ih zanima knjiga kao i ostale izvedbe suvenira, neka se jave na email kuducec.mraclin@gmail.com - poručili su iz Dučeca.

 

(tekst: KUD Dučec/foto: Josip Kos)

Galerija slika

Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak! Mraclinci spojili tradicionalno i suvremeno i stvorili jedinstveni suvenir - 3D printani čardak!

Podijeli