Novosti Sport Događanja

Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir

14.06.2024. / Redakcija

Mraclinska Zgrada jučer je bila popunjena do posljednjeg mjesta publikom koja je nestrpljivo iščekivala početak programa. U sklopu tradicionalnih XIX. Dana Sv. Vida, u Mraclinu koji se održavaju od 9.-16. lipnja, sinoć je bio vrhunac događanja.

Predstavljanje knjige „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe“ okupio je veliki broj mještana i njihovih gostiju koji su ispunili Zgradu do posljednjeg mjesta, a tom je prilikom predstavljen novi mraclinski suvenir.

Promocija je započela izvedbom zbora Jane, koje su svojim nastupom otvorile večer na impresivan način. Ratko Cvetnić urednik ovog izuzetnog izdanja pozdravio je okupljene i predstavio sve prisutne, a posebno autore ove knjige.

Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec, emotivnim govorom osvrnuo se na stvaralački proces i sve sudionike u njemu.

-Ovo nam je peta večer u Mraclinu i mogu reći da je ovo centralni događaj Dana Sv. Vida. Pozdravljam sve suradnike i prijatelje koji su pomogli u izradi ove knjižice. Ova večer posvećena je „Mraclinskim Čardakima pod nazivom 'Čardaci – mraclinska povijest i naslijeđe. Želimo spojiti nove tehnologije s tradicijom i približiti čardake mlađim generacijama.

-Ovo je najkvalitetnije izdanje i velika je vrijednost u gospodarskom i kulturnom smislu. Predstavljamo knjigu od 100 stranica, podijeljenu u 11 poglavlja. Prikupili smo 228 fotografijama, od kojih veliki broj do sada nikada nije viđen, niti objavljen, koje smo prikupili i fotografirali za ovu svrhu. Posebna zahvala Muzeju Turopolje koji su dali veliki broj materijala i fotografija. Veliki broj suradnika je bio uključen u ovaj projekt kojima se ovim putem zahvaljujem.

Posebno je bilo zanimljivo predstavljanje jedinstvenog Mraclinskog suvenira u 3 dimenzije (3D), autora Josipa Kosa i Lea Vukelića. Ovaj novi suvenir spoj je tradicionalnog i modernog – prikaz je mraclinskog čardaka načinjenog suvremenom 3D tehnologijom.

Promociju su zatvorile Jane, nakon čega su svi uzvanici pozvani na jedinstvenu večeru „bijeli žganci s poprženim lukom“.

Vidovi dani se nastavljaju. Večeras možete prisustvovati Tamburaškoj večeri, gdje će nam se predstaviti šest tamburaških sastava, a s njima je zabava zagarantirana.

Dani Sv. Vida završavaju u nedjelju, 16. lipnja završnim koncertom KUD-a Dučec.

 

(tekst i foto: Sandra Sarija)

Galerija slika

Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir Vrhunac Vidovih dana u Mraclinu obilježilo predstavljanje djela „Čardaci – mraclinska povijest i nasljeđe”! Oduševio i novi jedinstveni suvenir

Podijeli