°C 20

Movember u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina

22.11.2018.

Ivana Ćurić

Drugu godinu za redom Povodom obilježavanja studenog kao mjeseca muškog zdravlja, u utorak 20. studenog , maturanti Zrakoplovno-tehničke obilježili su Movember.

Učenici su prisustvovali predavanju dr. sc. Marije Gamulin, voditeljice Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa. Tema predavanja bilo je rano otkrivanje tumora testisa. Rak testisa najčešći je tumor muškaraca mlađe životne dobi, zbog toga je važno mlade educirati o samopregledu koji im može spasiti život. Pojava tumora ne može se spriječiti, ali ranim otkrivanjem šanse za izlječenje su 100%.

Doktorica je maturantima istaknula kako je rak testisa izlječiv je u visokom postotku i jedini je tumor u onkologiji koji je izlječiv u metastatskoj fazi, zbog toga su izrazito važni samopregledi.

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina prva je srednja škola u Republici Hrvatskoj koja se na ovakav način kroz edukaciju uključila u obilježavanje mjeseca muškog zdravlja poznatog kao Movember.

Paralelno s predavanjem za maturante održana je i predavanje-edukacija o samopregledu dojki za maturantice. Predavanje je održala gđa. Đurđa Dehin, predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.