°C 16

Mnozil Brass sutra otvara 12. VG brass festival

25.05.2018.

Petar Brnada

Popularni austrijski sastav Mnozil Brass sa svojom izvedbom Le Cirque u subotu će svečano otvoriti 12. Velikogorički brass festival.

Mnozil Brass na glazbenoj sceni je još od 1992. godine, a ono što su započeli u taverni Josefa Mnozila u Beču, vrlo brzo je postalo poznato i slavno u koncertnim krugovima diljem svijeta pa tako danas održavaju oko 120 koncerata godišnje.

-Sviraju glazbu iz svakodnevnog života i prihvatljivu svim ljudima. Hvataju se u koštac sa svakim izazovom te nema tona koji je previsok, usnice su im uvijek spremne, a nijedna glazba nije inferiorna za njih- najavili su Mnozil Brass iz POUVG-a.

Nakon sutrašnjeg otvorenja koje će se u 20 sati održati u Dvorani Gorica, festival će se nastaviti već u nedjelju, 27. svibnja, nastupom ženskog kvinteta Tubismo Brass u Dvorani Galženica u 19:30 sati, a u srijedu, 30. lipnja, koncertom koji će započeti u 20:30 sati zatvorit će ga Jazz orkestar oružanih snaga RH ispred zgrade Učilišta.

Inače, Velikogorički brass najstariji je Festival limenih puhačkih instrumenata na našem području i jedini u Hrvatskoj, a u Europi postoje još samo četiri festivala takve vrste. Festival je do sada okupio veliki broj vrhunskih svjetskih i domaćih glazbenika kao i vodećih skladatelja za limena puhačka glazbala.

Ova glazbena manifestacija jedinstvena je i po tome što usko surađuje sa skladateljima diljem svijeta. Među ostalima, ugostila je Erica Ewazena, prema riječima američkih glazbenih listova – „američkog brass Mozarta“, Jamesa Stephensona, Anthonyja Ploga, Australca Alana Holleya, Francuza Vincenta Jockina te Finca Harrija Wessmana, a svaki od njih skladao je originalno djelo i posvetio ga Festivalu.