°C 20

Mjesec hrvatske knjige otvara Turbooks – mali književni festival

10.10.2019.

Juraj Odrčić

Na samom početku manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2019. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica drugu godinu za redom organiziran je Turbooks – mali književni festival, na kojem ćete se i ove godine imati priliku upoznati s najčitanijim domaćim autoricama i autorima. Uz tri književne matineje za djecu i tri večernja književna susreta za odrasle od 16. do 18. listopada 2019. Gradska knjižnica će ugostiti književnice i književnike Željku Horvat-Vukelju, Julijanu Matanović, Jelenu Pervan, Pavla Pavličića i Ivanu Šojat te se uz glazbenog pedagoga Borisa Klarića upoznati s glazbenim čudovištima.

A da književna druženja proteknu u što ugodnijem tonu pobrinut će se i ovogodišnje moderatorice književnih susreta, velikogoričke književnice Jasminka Tihi-Stepanić i Željka Horvat-Vukelja.

- U nadi da će kroz tri dana književnog druženja koji su pred nama svatko pronaći svog književnog favorita, pozivamo vas da nam se pridružite na otkrivanju novih književnih svjetova za male i velike. Dobrodošli na Turbooks! - kažu iz goričke knjižnice.

PROGRAM

Srijeda, 16. listopada 2019. - 10.00 sati

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Tamburica veselica
ŽELJKA HORVAT-VUKELJA

U sklopu malog književnog festivala Turbooks na književnoj matineji ugostit ćemo našu sugrađanku Željku Horvat-Vukelja. Svojim zanimljivim pričama i jedinstvenim pristupom zabavlja, ali i podučava djecu. Autorica je mnogih slikovnica, kratkih priča i igrokaza.

Srijeda, 16. listopada 2019. - 19.00 sati

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

„Ljuta godina“ Julijane Matanović
JULIJANA MATANOVIĆ
moderatorica: Jasminka Tihi-Stepanić

Prva večer festivala rezervirana je za druženje s književnicom Julijanom Matanović. U razgovoru će naglasak biti na njezinoj najnovijoj knjizi "Ljuta godina". Omiljena književnica, sa srcem uvijek na reveru, u knjizi kolumni „Ljuta godina: zapisi internetske novakinje“ donosi niz dnevničko-esejističkih zapisa i u svom nas prepoznatljivom emotivnom i neposrednom stilu ponovno oduševljava svojim pisanjem. Susret će moderirati književnica Jasminka Tihi-Stepanić.


Četvrtak, 17. listopada 2019. - 10.00 sati

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Mrljek i Prljek u knjižnici
JELENA PERVAN

Jelena Pervan autorica je niza omiljenih dječjih slikovnica o medvjediću Hrkalu. Na književnoj matineji u sklopu malog književnog festivala Turbooks predstavit će svoje nove junake iz serijala slikovnica o Mrljeku i Prljeku.


Četvrtak, 17. listopada 2019. - 19.00 sati

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Pohvala Pavlu Pavličiću
PAVAO PAVLIČIĆ
moderatorica: Željka Horvat-Vukelja

Književni susret s Pavlom Pavličićem u kojem ćemo imati priliku čuti više o njegovim recentnim i zanimljivim knjigama "Pohvala starosti" i "Pohvala tijelu". Pisac, književni teoretičar, profesor i akademik Pavao Pavličić nedavno je objavio impresivnu stotu knjigu u svom bogatom opusu – roman „Bakrene sove“ kojim se vraća fantastičnim korijenima svoje proze, ali i ostaje u žanru istražiteljskog romana na kakve smo navikli iz njegova pera. S druge pak strane, esejističke knjige „Pohvala starosti“ i „Pohvala tijelu“ malo su koga ostavile ravnodušnim u vremenu kada se na nepoželjnost jednog i nesavršenosti drugog gleda prijekim pogledom. Kroz razgovor o smjeru njegova daljnjeg književnog opusa vodit će nas književnica Željka Horvat-Vukelja.


Petak, 18. listopada 2019. - 14.00 sati

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Glazbena čudovišta
BORIS KLARIĆ

Na zadnjoj književnoj matineji Turbooks festivala uz Borisa Klarića, mentora na Glazbenom učilištu Elly Bašić, te uz slikovnice Stanislava Marijanovića Kućna čudovišta s polaznicima radionice otkrit ćemo koja sve glazbena čudovišta žive u našim kućama i kako ona zvuče.


Petak, 18. listopada 2019. - 19.00 sati

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

U potrazi za Slavonijom Ivane Šojat
IVANA ŠOJAT
moderatorica: Željka Horvat-Vukelja


Presretni smo što na zadnjoj večeri malog književnog festivala možemo ugostiti jednu od najvažnijih suvremenih hrvatskih spisateljica, osječku književnicu Ivanu Šojat, autoricu koja nas je oduševila svojim romanima "Unterstadt", "Jom kipur" i "Ezan". Dok je u „Unterstadtu“ opisivala povijest jedne osječke obitelji, dok se glavni lik “Jom Kipura“ borio s demonima zaostalima u njemu nakon domovinskog rata, dok je pred našim čitateljskim očima umirao pripovjedač „Ezana“ u nekoj udaljenijoj povijesti, čini se da je Ivana uvijek pisala prije svega o Slavoniji i njezinoj povijesnoj sudbini. Kroz razgovor s autoricom vodit će nas književnica Željka Horvat-Vukelja.