Novosti Sport Događanja

Matičin četvrtak uživo nakon dugo vremena: Tema je Hrvatska ćirilična baština

13.10.2021. / Maja Peranić

259. Matičin četvrtak koji je najavljen za 14. listopada u 19, 30 sati nakon dugo vremena, osim online, održat će se uživo u Područnoj knjižnici Galženica. Doba korone od prošle je godine ovu tradicionalno događanje koje svakog tjedna organizira Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica preselilo u online sfere te su svi zainteresirani Matičine goste svaki četvrtak mogli pratiti na njihovoj web stranici www.matica-gorica.hr. Uz poštivanje epidemioloških mjera, matičari vas ovog puta pozivaju ponovo na druženje uživo.

Na Matičinu četvrtku održat će se predavanje na temu Hrvatska ćirilična baština o kojoj će govoriti dr.sc. Kristian Paskojević iz Staroslavenskog instituta Zagreb.

Kristian Paskojević znanstveni je suradnik na Staroslavenskom Institutu Zagreb, središnjoj hrvatskoj akademskoj ustanovi za istraživanje hrvatskog glagoljaštva. Njegovi znanstveni interesi vezani su za paleografsku problematiku (s utemeljenjem u jezikoslovlju) u obje dimenzije slavenskih pisama – glagoljičkoj i ćiriličkoj, koje su bogato u oba vida zastupljene u povijesti hrvatske pismenosti. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je ukrajinski jezik i književnost, te arheologiju, a potom interdisciplinarni poslijediplomski doktorski studij medievistike, kada je obranio disertaciju “Razvojni procesi diplomatičke ćiriličke minuskule u dokumentima srednjovjekovne dubrovačke kancelarije”. Osim navedenog istraživačkog rada, proučava i čitav niz tema vezanih uz hrvatsku povijest i arheologiju prvenstveno vezanih uz srednjovjekovno razdoblje, ali i šire.
Predavanje ćete, kao i dosad, moći pratiti i online.

-Veselimo se Vašoj posjeti i posjeti Vaših prijatelja, kako uživo tako i na našu web stranicu-poručili su iz Matice.

(foto: arhiva)

Podijeli