Novosti Sport Događanja

Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije

22.03.2023. / Klara Kosić

U utorak, 21. ožujka, u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održala se prva večer poezije u suradnji Goričkog kluba mladih i knjižnice.
Na natječaj je pristiglo više od 40 radova, što pojedinačnih, što zbirki, a jučer je održano čitanje djela. U žiriju su bile renomirana autorica Darija Žilić, Anamarija Horvatinčić iz Gradske knjižnice te Sara Kajgana Raga iz Goričkog kluba mladih.

Žiri je dobio prikaz svih djela iz Velike Gorice, Okolice, ali i iz Rijeke, Stubice, Sunje, Siska i Zadra. Unatoč teškom zadatku, žiri je odabrao najbolje pjesnike po njihovom sudu. Treće mjesto pripalo je Tinu Freslu s djelom „Reinkarnacija”, druga nagrada pripala je Valentini Eterović s djelom „Pučišća: Pjesma o rastanku”, dok je prva nagrada pripala Mateji Blažinić s djelom „Ni smela povedati”.

Fresl i Eterović su imali priliku pročitati svoje radove pred publikom, no Blažinić se zbog bolesti nije mogla pridružiti. Svi su osvojili prigodne nagrade koje je pripremila knjižnica i GKM, a koje su sačinjavale promotivnu torbu, knjige te poklon bonove u knjižari. Pobjednički rad, govori nam Blažinić, inspirirala je njena 90-godišnja baka.

- Velik sam ljubitelj knjiga i čitanja općenito i nastojim tu naviku i ljubav prenijeti na supruga i svoje dvoje djece. Inspiracija a ovu pjesmu je moja baka koja ima 90 godina, a koja mi je velika inspiracija i podsjetnik na pomalo već zaboravljenu kajkavštinu i neka sasvim druga vremena – navodi pobjednica Mateja Blažinić.

Na Večeri poezije svi koji su bili voljni imali su priliku čitati svoja djela publici, a iz organizacije pohvaljuju i ističu koliko su sretni što su se mnogi i odvažili.

- Jako nam je drago da je bio toliki odaziv, a po prvi puta ovo organiziramo. Najljepši dio svega je to što su posjetitelji i autori bili zaista svih generacija – od djevojčice od devet godina, srednjoškolaca, studenata, odraslih i umirovljenika. Ovakvo događanje s ovakvim odazivom samo je pokazalo koliko ni godine, ni ništa drugo nije bitno koliko to da se zajedno družimo, podržavamo i dijelimo iskustva te ljubav prema pisanoj riječi – kaže Katarina Drvodelić iz Goričkog kluba mladih koja je ujedno bila i moderatorica događaja.

Ističe i kako im je iznimno drago što je na događanje stigla i autorica iz Zadra koja je doslovno u tom danu stigla u Veliku Goricu i vraćala se. Naravno, iz Knjižnice su je nagradili prigodnim poklonom zbog takvog pothvata. Osim radova autora koji su slali svoja djela na natječaj, publici su se predstavili i dobro poznati autori Darija Žilić, koja je ujedno bila u žiriju, te Zlatko Majsec sa svojom slam poezijom.

Galerija slika

Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije Ljubav prema pisanoj riječi koja okuplja sve generacije: Održana Prva večer poezije

Podijeli