Novosti Sport Događanja

Ljetno štivo potražite među ovim naslovima!

24.07.2020. / Ivana Ćurić

Ako ste jedni od onih koji ne mogu ljeto i godišnji odmor zamisliti bez knjge, među preporukama Gradske knjižnice Velika Gorica zasigurno ćete pronaći kvalitetno štivo za ove duge i vruće ljetne dane.

Vrijeme je to kada ljetni hitovi brzo nestaju s polica Gradske knjižnice, stoga su gorički knjižničari preporučili one naslove koji su se već dobrano potvrdili kao kvalitetna štiva uz koja možete uploviti u neke druge svijetove i odmoriti se od svakodnevice.

Vrijeme između krojenja / Maria Duenas

Ako namjeravate ovoga ljeta pročitati samo jednu knjigu, onda neka bude jedna, ali vrijedna – i odeblji čitateljski zalogaj ako vodimo računa o njezinih gotovo 650 stranica… Iako je u prvom planu sudbina pripovjedačice – španjolske modistice – u pozadini se nižu događanja na vremenskoj crti najubrzanijeg stoljeća u povijesti svijeta do sada. Turbulentna vremena zahtijevaju hrabre junakinje, a takva je i Sira Quiroga, po zvanju krojačica, ali kako vrijeme odmiče, bit će primorana poprimiti i brojne nove uloge kojima će za sebe i druge pomoći skrojiti neko novo vrijeme, neki novi svijet.

Kupinovo vino / Joanne Harris

Omiljena britanska autorica francuskog porijekla, najpoznatija po magičnom romanu „Čokolada“, osim spomenutog najpoznatijeg, ispisala je i niz drugih, jednako slatkih i zavodljivih, koji su neko vrijeme sustavno izlazili u izdanju sada nepostojećeg Algoritma. Jedan od njih je i „Kupinovo vino“ , priča o uspješnom piscu koji se proslavio romanom o ljetima iz djetinjstva provedenima s tajanstvenim vinarom Joeom u engleskoj provinciji. Nakon toga inspiracija kao da ga više ne sluša, a uspjeh prvog romana više nije ponovio. Igrom slučaja – ili ne – Jay bježi u pitoreskno francusko mjesto koje neodoljivo podsjeća na mjesto njegove mladosti. Tajanstvena Marise tek je jedan od izazova s kojima se treba suočiti.

Pompeji / Robert Harris

Robert Harris možda je poznatiji po svojim špijunskim trilerima, no za ljubitelje povijesnih knjiga on je prije svega vrstan pisac povijesnih romana u kojima savršeno spaja svoje umijeće pripovijedanja s povijesno potvrđenim događajima oko kojih je u stanju ispresti savršeno prihvatljivu verziju stvarnih događaja. Stari Rim njegova je inspiracija u nekoliko romana koje je napisao, a „Pompeji“ su odlična prilika da se upoznate s ovim dijelom Harrisova opusa. Roman opisuje događaje posljednjih dana prije poznate erupcije Vezuva te tijek same erupcije, nepravovremenu evakuaciju dijela stanovnika, tragične sudbine koje su zadesile pojedince. Ujedno, kao i u ostalim romanima, razotkriva tajne kanale, zakulisne igre i pokvarenost političke scene Staroga Rima, vrsno kao malo tko. Iako je riječ o fikciji, kako smo već spomenuli, nakon čitanja ovog romana bit ćete uvjereni da se sve zbilo upravo tako.

Lisica / Dubravka Ugrešić

Priče o tome kako nastaju priče. Pisano u prvom licu, više nego pričama sliče esejima ili autobiografskim zapisima autorice. Ova knjiga posveta je piscima i pisanju, onima čije priče mijenjaju čitatelja. Ako ste propustili ovaj naslov, pa čak i ako ne volite Dubravku Ugrešić, ovo je knjiga koju vrijedi pročitati.

Voda, paučina / Nada Gašić

U ovo doba u kojem smo okruženi katastrofama, možda je nezahvalno preporučiti roman koji započinje još jednom – legendarnom poplavom Zagreba 1964. godine. No voda koja je preobrazila Zagreb tih godina kao da još negdje duboko i nevidljivo teče i pruže svoje mokre pipke sve do sadašnjosti u kojoj se događa naizgled nešto sasvim odvojeno. Nekoliko vremenskih tokova, nekoliko sudbina koje će povezati ista voda zapetljani su u finu paučinu jedinstvenog pripovjedačkog umijeća Nade Gašić, autorice za koju nam je žao što ne piše više i ne objavljuje češće.

A morbid taste for bones / Ellis Peters

Tko se sjeća TV serije o bratu Cadfaelu, benediktincu i bivšem križaru koji se skrasio u samostanu u zelenoj i šumovitoj pokrajini Shrewsbury u Engleskoj? Sada je Cadfael samostanski travar, a neobični slučajevi i umorstva kao da se lijepe za njega. E pa u našem Book corneru možete pronaći prve tri knjige iz ciklusa romana prema kojima je snimljena spomenuta serija. Ako ste raspoloženi za ponavljanje ili usavršavanje engleskog jezika, kao i za ugođaj srednjovjekovnih Umorstava u Midsomeru, potražite ovaj i naredna dva naslova u našoj knjižnici!

Za više preporuka i provjeru dostupnosti naslova kliknite OVDJE.

Podijeli