°C 16

Kurilovečka lipa na Matičinu četvrtku: Doznajte sve o najstarijem živućem organizmu u Gorici

03.10.2019.

Petar Brnada

Matičin četvrtak ovog nam puta donosi predavanje pod nazivom 'Arborikulturna dijagnostika i orezivanje malolisne lipe (Tilia cordata  L.)' pokraj kurije Josipović u Kurilovcu.

Iako vas na prvu stručni naziv predavanja sigurno zbunjuje te se pitate o čemu je tu uopće riječ, ne brinite jer stiže objašnjenje.

Naime, u predavanju se daje pregled vrsta iz roda Tilia i njihova važnost u pejzažnom oblikovanju urbanih i periurbanih prostora. Detaljno se opisuju morfološke i ekološko-biološke značajke malolisne lipe (Tilia cordata L.), s posebnim naglaskom na kulturno-povijesnu, estetsku, ekološku, socijalnu i ekonomsku vrijednost lipe pokraj kurije Josipović u Kurilovcu. A ono što je iznimno fascinantno je to da je upravo ovo stablo možda i najstariji živući organizam u Velikoj Gorici.

-U predavanju se detaljno pojašnjava dijagnostika stabla po svim segmentima prosudbe i na osnovu toga daje se nalaz vizualne prosudbe i predlažu se arborikulturni radovi na stablu. U proljeće 2019. godine, uz pomoć stručnog penjača koji se specijalizirao za radove iz područja arborikulture, obavljeno je orezivanje prema izrađenom elaboratu- kazali su iz Matice te dodali da će u predavanju će biti prikazane brojne slike s vizualne prosudbe, orezivanja i reakcije stabla na orezivanje snimljena u jesen 2019. godine. 

Predavanje će održati doc. dr. sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta u Zagrebu, a glazbenu potporu pružit će Siniša Belošević s uglazbljenom pjesmom Nadice Kološa, 2. pjesmom iz ciklusa „Stihovi i note Turopolja“.

Više od 200 godina broji lipa na nekadašnjem Josipovićevom dvoru u Kurilovcu. Teško je i zamisliti čemu je sve kroz povijest svjedočilo ovo stablo, kraj kojeg su nekad jahali plemići iz obitelji Josipović, Škrlec pa i sam ban Josip Jelačić koji je u Kurilovcu provodio djetinjstvo. Lipa je inače spomenik parkovne arhitekture i danas njena krošnja doseže 16 metara visine.

Predavanje o lipi započet će u Muzeju Turopolja večeras u 19 sati.