Novosti Sport Događanja

„Korôba i coprije“ i „Jabuka“ najbolji na književnom natječaju Turopoljska poculica!

10.06.2021. / Petar Brnada

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici izvijestio je o rezultatima 12. Matičina književnog natječaja 2020. «Turopoljska poculica» na kojemu se tražila najbolja prozna forma -kratka priča- pisana kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom.

Natječaj je trajao od 1. listopada do 25. prosinca 2020. godine, a na njega je prispjelo ukupno 35 radova. Kajkavskim jezikom napisano je osam radova, a hrvatskim standardnim jezikom 27 radova.

Radovi su prispjeli iz cijele Hrvatske, odnosno autori radova dolaze iz Zagreba, Slavonskog Broda, Varaždina, Velike Gorice, Glavice (Postira), Vukovine, Siska, Buševca, Oroslavja, Mravinaca (Solin), Lukača (Virovitica), Novog Marofa, Donje Stubice, Koprivnice, Vrbovca, Opatije, Sinja, Šiljakovine (Kravarsko), Donje Lomnice, Ludbrega te Labina.

Prispjele je radove Provedbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Rendulić i Bosiljka Martinković predalo Prosudbenom povjerenstvu samo s naznačenom zaporkom, bez imena autora, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Bernardina Petrović, predsjednica i članovi Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabralo je po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku, te izabralo još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardu) koji su ušli u uži izbor.

Najbolji radovi su 'Korôba i coprije' autora Stjepana Zlodija iz Šiljakovine (Kravarsko) koji je pisao na kajkavskom te 'Jabuka' Stjepana Crnića iz Zagreba pisana standardnim hrvatskim.

U uži izbor ušli su 'Trgovčev angel' autora Tibora Martana iz Novog Marofa koji je pisao kajkavskim, zatim 'Gospon velečasni i negov božični blagoslov leta gospodnega 1967.-oga' Vladimira Stepanića iz  Velika Gorice koji je također pisao na kajkavskom, pa onda priča 'Poculica mog života' još jedne naše sugrađanke Ksenije Nestorović, koju je pisala standardnim hrvatskim te 'M.D.' Ljiljane Vidović iz Siska također na standardnom hrvatskom.

-Obzirom na izmijenjene uvjete djelovanja našeg Ogranka tijekom protekle 2020. i ove 2021.godine - kako zbog opće zdravstvene situacije u zemlji, tako i zbog potresom izgubljene stalne lokacije   predstavljanja rezultata ovog Natječaja  u prostoru  Muzeja Turopolja – objavljujemo ove rezultate sa zakašnjenjem. Rezultate ovog Natječaja ćemo objaviti na našoj internetskoj stranici, kao i na web portalima Grada Velike Gorice. Najbolje radove ćemo objaviti u  tiskanom obliku, u našem godišnjem časopisu LUČ. Ovom prigodom obavještavamo cijenjene sudionike Natječaja da ćemo im osvojene  nagrade dostaviti poštom. Čestitam autorima odabranih radova, a svim ostalim autorima želim sretan ishod u našem narednom Natječaju. Zahvaljujem svim natjecateljima na sudjelovanju u Natječaju.- poručila je Ana Plehinger, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.

Podijeli