Novosti Sport Događanja

FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec'

30.08.2021. / Petar Brnada

Još jedna vinogradarska godina polako ide kraju, a klopotec u vinogradarskoj tradiciji označava službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda tj. kad bobice postaju mekane i slatke.

Zrelo grožđe poslastica je i za ptice pa se tradicionalni obred puštanja klopoca „u pogon“ obavlja u mjesecu kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza i Sv. Bartola, 24. kolovoza.

-Postala je to tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara. Družina z brega Jajtine obavila je to za Lovrekovo, a članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i to nešto skromnije- kažu iz udruge Grozd.

Ove u Vukomeričkim goricama vegetacijski kasnije, problematične i slabije vinogradarske godine, klopotce koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinogradima ćemo čuti sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa..

Galerija slika

FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec' FOTO U Kostanjevcu proslavljeno Bartolovo, vinogradima ponovno klopoće 'klopotec'

Podijeli