°C 3

FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika'

25.01.2021.

Petar Brnada

Turopoljski vinari i vinogradari okupljeni u udrugu Grozd blagdan svetog Vinka, odnosno popularno Vincekovo, ove su godine dočekali u do sada neviđenom izdanju.

U subotu su na padinama Kostanjevca, na imanju obitelji Mikulčić, u vrlo skromnom broju i bez muzike dočekali prvog zapovjednog sveca za vinogradare od njih ukupno petero. Vrijeme je to kada se vinogradari prvi puta upućuju u svoje vinograde da simbolično orežu svoj trsek kako bi kroz nekoliko tjedana mogli procijeniti kakva ih godina očekuje.

Ove godine proslava Vincekova održana je u skladu s propisanim i važećim epidemiološkim mjerama samo uz desetak prisutnih vinara i vinogradara iz upravnog i nadzornog odbora udruge Grozd. Iako ove godine bez tradicionalnog druženja i žive muzike, vinari su ipak uspjeli provesti ceremonijal kićenja trseka sa kobasicama i špekom da bi grožđe bilo zdravo i da bi dobro rodilo, te na taj način održali tradiciju.

Prenoseći svoje dojmove ove skromne proslave predsjednik udruge Grozd, Vlado Mikulčić, kazao nam je da su sve skupa obilježili u pomalo tužnoj atmosferi. Naglasio je da je na Vincekovo kroz brege Vukomeričkih gorica uvijek odzvanjala pjesma i glazba, no ove godine sve se odvilo vrlo tiho.

Nada se da će već ono iduće Vincekovo moći dočekati u starom izdanju, s puno više prijatelja, pjesme i veselja, te da će ova vinogradarska godina biti bolja.

Galerija slika

FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika' FOTO Popularno Vincekovo u skromnom izdanju: 'Navikli smo da našim bregima odzvanjaju pjesma i muzika'