Novosti Sport Događanja

Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu

06.09.2021. / Maja Peranić

Mraclinci su se jučer okupili na Dučecovim spelancijama koje su ovog puta donijele promocije dva vrijedna djela koja će zauvijek sačuvati i oteti zaboravu tradiciju Mraclina, samog mjesta, običaja, baštine, govora. Radi se o knjizi „Mraclin u srcu Turopolja“ te filmu „Mraclinski govor“.

Da ova dva djela ugledaju svjetlo dana zaslužni su vrijedni članovi KUD-a Dučec koji su aktivno iskoristili vrijeme pandemije i lockdowna kako bi o svom voljenom naselju ostavili pisani i snimani trag pokazavši tako još jednom koliko im je stalo do očuvanja mraclinske tradicije, baštine, identiteta i svega onoga na što mještani tog turopoljskog naselja mogu biti ponosni.Djela su jučer u Parku Tomislava Hrkovca u Mraclinu predstavili idejni začetnici projekata i urednici, predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos te članovi Josip Kos i Ratko Cvetnić.

Mala monografija koja je trebala biti brošura

Na 120 stranica knjige, koju autori i urednici skromno nazivaju knjižicom, jer je u prvotnoj ideji trebala je biti tek brošura o Mraclinu koju bi darovali posjetiteljima ili domaćinima na gostovanjima na koja odlaze, opisan je život današnjice ovog turopoljskog naselja. Priču o Mraclinu kroz 17 poglavlja pričaju njegove brojne udruge i društva koja danas ondje djeluju, a obuhvaćaju i vjerski život Mraclina, gospodarski život, njegovu baštinu, tradicijsko graditeljstvo, manifestacije, publikacije o Mraclinu te neizostavni mraclinski govor.-Jedan dio knjige smo posvetili posebnosti mraclinskog govora gdje smo koristili knjigu Antuna Šojata Turopoljski govor. Izvukli smo 150 riječi, mraclinskih s obrazloženjem na književnom jeziku pa će to biti jako zanimljivo mladim generacijama da se oni i njihovi roditelji prisjete kako se to nekad u Mraclinu spominalo i kak se živjelo u Mraclinu. Zadnje poglavlje smo posvetili svim publikacijama koje su izdane posljednjih tridesetak godina od raznih monografija, KUD-ova, DVD-ova, Društva žena, nogometnog kluba, tako da nekog koga zanima nešto više o Mraclinu to će ovdje moći sigurno naći-rekao nam je predsjednik KUD-a Dučec Matija Kos.Tako je ova „nesuđena brošura“ postala prava mala monografija Mraclina koja će, kaže nam predsjednik KUD-a, možda biti i temelj za opsežniju monografiju koju u planiraju napraviti.

O životu u Mraclinu brojne fotografije

Knjiga „Mraclin u srcu Turopolja“ donosi i 230 fotografija koje je oplemenjuju, a prikupljene su uz pomoć mještana.

- Velik trud smo uložili u prikupljanje tih fotografija, moram pohvaliti mještane koji su nam ih dali na raspolaganje i koje smo uklopili u knjižicu tako da vjerujem da će Mraclinci pronaći u njoj svoje bake i djedove i da će to biti ostavština za buduće generacije-kazao nam je predsjednik Kos.Urednici knjige uz njega su Ratko Cvetnić, Josip Kos, Maja Mravec koja je grafička urednica. Brojni mještani Mraclina zaslužni su za tekstove te prikupljene fotografije, a tiskana je uz pomoć domaćih tvrtki koje su je sponzorirale.

Knjižica se jučer u sklopu promocije mogla nabaviti po cijeni od 20 kuna dok je redovna cijena 50 kuna i može se nabaviti u KUD-u Dučec, a bit će dostupna za posudbu u Gradskoj knjižnici u Velikoj Gorici.

Film o mraclinskom govoru prema Šojatovim zapisima

Osim knjige, Mraclincima je jučer predstavljen i film „Mraclinski govor“. Nastao u sklopu natječaja za povodom Dana europske baštine gdje je prikazan u kraćem, trominutnom obliku, priča o raznim običajima u Mraclinu kroz tradicionalni govor specifičan upravo za Mraclin. Scenarij za film, objašnjavaju autori bio je doktorat jezikoslovca Antuna Šojata i njegovi zapisi u knjizi „Turopoljski govor“.-Mi smo se u ovoj prilici bazirali na doktoratu Antuna Šojata koji nam je bio i scenarij za taj film. Kad je radio „Turopoljski govor“ on se koncentrirao na Mraclin što može biti i određen prigovor jer ne govori se u svim selima isto, niti u Mraclinu ne govore isto, no tema naše knjižice i filma je Mraclinski govor pa smo se ograničili na onaj fundus riječi koji je prije 60 godina izolirao Antun Šojat-kazao nam je Ratko Cvetnić.

Strategija očuvanja starih govora

Oteti takav govor zaboravu nije nimalo lagan zadatak budući da ga među mlađim generacijama danas gotovo više nema, no autori ovih vrijednih projekata poručuju da je zadaća svih nas, od institucija, škola, kulturnih ustanova pa sve do medija – da uložimo trud u strategiju njegova očuvanja jer i taj je govor neizostavan dio našeg identiteta.- Gdje je mraclinski govor najbolje očuvan? To bi moglo biti nagradno pitanje za vaše čitatelje! Odgovor je: u Melbourneu gdje još žive i doma govore stari mraclinski. To su iseljenici koji su još 60-ih godina otišli i onda sa svojom djecom i svojim unucima još govore tako. Mi se ne možemo suprotstaviti diktaturi standarda jer ona dolazi kroz medije, međutim kroz pametno postavljenu strategiju – škole, kulturne institucije pa čak i doma moguće je do izvjesne mjere sačuvati taj govor koliko je god to moguće u izvornom obliku-poručio je Cvetnić.

U dvadeseto minutnom filmu koji je predstavljen sudjelovali su mještani Mraclina, a sniman je na domaćim lokacijama u naselju, na privatnim čardacima. Uskoro će film biti dostupan i na Dučecovom You Tube kanalu.

Galerija slika

Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu Djelima "Mraclin u srcu Turopolja" i "Mraclinski govor" KUD Dučec bogatu tradiciju svoga kraja otima zaboravu

Podijeli