°C 13

Damir Karakaš večeras na malom književnom festivalu

16.10.2018.

Petar Brnada

U velikogoričkoj knjižnici danas započinje Turbooks- mali književni festival, koji će tijekom naredna tri dana u Goricu dovesti istaknute književnike za odrasle i djecu.

Turbooks se održava u sklopu programa tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige, a obuhvaća tri književne matineje i tri večernje književne tribine koje će obilježiti susreti s Damirom Karakašem, Kristianom Novakom, Nadom Mihoković-Kumrić, Sonjom Smolec, Jasminkom Tihi Stepanić i stripašem Danijelom Deverićem.

Učenici OŠ Nikole Hribara prijepodne su se družili s goričkom književnicom Sonjom Smolec, a za one nešto starije večeras od 19 sati počinje književna tribina naziva „O sjećanju šume i drugim stvarima“, na kojoj gostuje književnik Damir Karakaš, pisac uz kojeg niti jedna priča o književnom tekstu ne može biti dosadna.

-Majstor pisane riječi u razgovoru o svojim knjigama i drugim stvarima dokazat će nam da se o književnosti može govoriti i na dosad neočekivane načine. Očekujte neočekivano-najavljuju iz Gradske knjižnice.

Razgovor s autorom moderirat će Romana Perečinec. Uz to što je vrsna prevoditeljica s njemačkog i nizozemskog, vodi i seminare književnog prevođenja, moderira književne tribine te radi kao profesorica njemačkog jezika u Osnovnoj školi Vukovina. Za Treći program Hrvatskoga radija vodi intervjue s domaćim književnicima.

Damir Karakaš (1967.) rođen je u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnika. Piše kratke priče, romane, drame, bavio se novinarstvom, crta karikature i svira harmoniku.

-Njegov zadnji roman „Sjećanje šume“ prvi je dobitnik književne nagrade Fric (2017.) i regionalne nagrade Kočićevo pero za 2017. godinu, a njegova adaptacija prošle je godine uspješno postavljena na Gavellinim kazališnim daskama. Vole ga čitatelji, ali i kazalištarci i filmaši i jedan je od rijetkih autora kod nas čija su se djela pojavila u sva tri medija – tiskanom, izvedbi u živo i snimljenom materijalu- kažu iz knjižnice.

I tijekom ostatka Mjeseca hrvatske knjige održavat će se razna predavanja, radionice i izložbe koje će ove godine biti u skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca hrvatske knjige s naglaskom na najstarije hrvatsko pismo, glagoljicu.

Kompletan program Mjeseca hrvatske knjige uskoro će biti dostupan i putem tiskane programske knjižnice u svim lokacijama knjižnice.

Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica