°C 23

Budite oprezni! Iako sliči šafranu, ovu biljku nemojte dirati, iznimno je opasna

01.10.2019.

Romana Šimek

Na nasipu kanala Sava-Odra u naselju Kušanec, a vjerojatno i na nekim drugim livadama u okolici Velike Gorice procvala je biljka nalik šafranu. No ne radi se o šafranu već  o otrovnoj biljci, pojašnjava Dario Drvodelić. -Naime, riječ je o Jesenskom mrazovcu, biljci koja je jako otrovna možebitno i smrtonosna. Nemojte je dirati, brati a ni slučajno jesti- upozorava Dario.

Mrazovac, koji pak nazivaju i voćak, jesenski ili livadni šafran, gola dama, jesenski kaćun... svojedobno se koristio za olakšavanje tegoba kod gihta. No svi dijelovi biljke sadrže otrovne alkaloide od kojih je najpoznatiji kolhicin, pa mrazovac zovu i “biljnim arsenom”. Stručnjaci pozivaju na oprez. Kažu kako se znakovi trovanja mrazovcem, nakon što je kolhicin ušao u probavni sustav i krvotok, obično jave nakon 2-5 sati. Otrovna doza je 60 g listova ili 10 g sjemenki. Početni simptomi su ljutina u ustima, žeđ, mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu te proljev, a naposljetku i paraliza centra za disanje koja može završiti kobno. Stoga je najbolje da se neupućeni suzdrže od branja bilja koje ne poznaju.

-Fotograf sam pa često šetam i fotografiram prirodu u svojoj okolini i tako sam šetajući nasipom naletio na ovu biljku nalik šafranu, prva asocijacija mi je bila da je priroda stvarno izgubila svoj smjer kad proljetnice cvatu u jesen, no nešto mi ipak nije dalo mira, jer na nasipu inače cvatu i jaglaci i visibabe pa ih nema trenutno. Sjetio sam se da na mobitelu imam aplikaciju koja skenirajući fotografiju otkriva o kojoj se biljci radi. Otkrila mi je da se radi o Jesenskom mrazovcu, daljnjim istraživanjem pročitao sam i začudio se koliko je otrovna ta biljka, otrovan je svaki dio biljke cvijet list i sjeme- govori nam Dario.

Biljka je otrovna za ljude, ali i za životinje. Svi dijelovi biljke iznimno su otrovni, a kod životinja izaziva povraćanje, proljev, slabost i moguću smrt. Običan šafran koji cvjeta u proljeće nije otrovan za životinje.

Savjet sugrađanima

-Objavio sam ovu fotografiju na društvenim mrežama sa upozorenjem jer me mama upozorila kako je u popodnevnoj šetnji zaustavila jednu gospođu koja je šetajući htjela ubrati tu biljku. Pomislio sam da ljude treba upozoriti jer ova biljka nije bezazlena. Jako puno ljudi iz Velike Gorice i okolice dolazi trčati, šetati pse ili voziti bicikl na nasip ni ne znajući koja opasnost vreba iz trave. Malo dijete može ubrati cvijet, a ljubimci ga mogu pojesti, prema internetskim izvorima jedine životinje otporne na tu biljku su ovce i koze. S toga treba biti oprezan sa divljim cvijećem i općenito biljkama u prirodi. Uostalom mnogo biljaka je zaštićeno i ne smije ih se brati, a zapravo u današnje vrijeme lakše je i bolje za ionako ugroženu prirodu biljku ubrati kamerom nego rukom- poručuje Dario.


Foto: Dario Drvodelić/Facebook