Novosti Sport Događanja

[FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“

30.06.2021. / Petar Brnada

Sve svoje čari rijeka Kupa velikodušno je pokazala novoj grupi kajakaša koja se proteklog vikenda upustila u pravu ljetnu avanturicu. Nakon prošlogodišnjeg probijanja leda, kajakom niz tu prekrasnu rijeku u organizaciji velikogoričke Backpack adventure travel agencije krenule su nove ture što starih, što novopečenih kajakaša. Bilo da su u ova plastična plovila zasjeli prvi puta, ili imaju ponešto iskustva s veslom u rukama- svi su ostali opijeni subotnjom aktivnošću i nezaboravnim iskustvom svega četrdesetak minuta udaljenim od centra grada!

Ako tražite pravi i originalni izbor za bijeg s vrućeg gradskog asfalta, kajak dvosjed u samome je vrhu potencijalnih opcija koje vam se nude kako biste se rashladili, a uz to i isprobali nešto što do sada niste iskusili. Sve što vam je potrebno za realizaciju ovog izleta jest slobodna subota, dobra volja, nešto goriva i manje od sat vremena vožnje do plaže u Pokupskom koja je označena kao mjesto okupljanja.

S plaže će vas vodiči provozati još desetak minuta po vijugavim cesticama kako biste stigli na sami start spusta na kojemu i u praksi kreće vaša pustolovina s kajacima. A prije nego se otisnete s obale, u debeloj hladovini vodiči će vas ljubazno i profesionalno provesti kroz kratku edukaciju veslanja i ponašanja na vodi kako biste otklonili i one najmanje dvojbe, ako ste ih donijeli sa sobom.

Aktivnost za sve!

Nakon kratkog upoznavanja s kajakom dvosjedom te navlačenjem prsluka konačno smo u ruke primili i vesla pa malo zaveslali na suhome kako bismo savladali tehniku. I pritom moramo napomenuti da ne brinete jer je ova aktivnost zaista namijenjena svakome. U našoj turi u podjednakom omjeru u kajake su zasjeli i žene i muškarci, ali i djeca što najuvjerljivije dočarava da je kajak zaista dostupan svima. Nekoliko minuta kasnije preostalo nam je samo uskočiti u kajake i zaploviti niz čarobnu Kupu!

Vrlo brzo osjećali smo se kao riba u vodi! Svega nekoliko pravih i čvrstih zaveslaja po vodi, pokoja minuta 'poigravanja' s kormilarenjem na stražnjem dijelu kajaka i puno dobre volje i smijeha bili su i više nego dovoljni da svi počnu uživati u do sada nedoživljenoj avanturi na vodi!

Sve ljepote kajakarenja niz Kupu čija je temperatura idealna za kupanje kajakaši su bez problema bilježili i mobitelima i fotoaparatima s obzirom da svaki kajak nosi svoju nepropusnu bačvicu u koju možete pouzdano pospremiti sve svoje dragocjenosti i ujedno ih zaštititi od vode.

Svima je munjevito brzo proteklo prvih 45-minuta vožnje, prskanja vodom i čiste uživancije, nakon čega je uslijedio i odmor, ali i prva prilika za kupanje u Kupi! Svoje kajake uspješno smo „nasukali“ na travu uz obalu, ispod debelih krošnji koje su nam velikodušno pružile idealan hlad i zaklon od tada već jakog sunca koje je ljestvicu na termometru dizalo na visokih 30 stupnjeva Celzijevih.

Nakon okrjepe uz osvježavajuće napitke koje su od sunca solidno štitile ranije spomenute bačvice te „kupanac“ koji je potrajao 20-ak minuta, s nestrpljenjem smo nastavili svoju subotnju avanturu. Uzbuđenje kajakaša posebno je povećala kraća dionica s malenim brzacima koji su malčice „prodrmali“ naše kajake nakon pretežno mirnog spusta Kupom. A da se ne biste zabunili, pa pomislili da je sigurno zahtjevno veslati toliko dugo, reći ćemo vam samo da priroda nepogrešivo odrađuje svoj dio posla, pa s obzirom da putujete nizvodno, možete odmoriti od veslanja kada god to poželite te se s nogama u vodi u potpunosti opustiti uz nevjerojatne prizore koje pruža priroda uz Kupu.

-Posložila se sjajna prilika da je slobodna subota i da je bilo mjesta u kajacima. Kajakarenje mi nije stran pojam, osobno sam već nekoliko zadnjih godina redovito na Zrmanji i na Mrežnici tako da sam se dobro upoznao s plovilom- rekao nam je Josip Lukinić, rođeni Siščanin s adresom u Karlovcu, uz čiji smo kajak plovili Kupom.

Josipu je to bio drugi dan na Kupi, prvi spust „upisao“ je par dana ranije, na praznik 22. lipnja i to mu je, otkrio nam je, bilo prvo iskustvo s plastičnim kajakom.

-Predivno je, topla voda, malo brza, malo spora, ukratko jako ugodna. Vrijeme nas je fenomenalno poslužilo. Imam samo pohvale. Ljudi, ohrabrite se i angažirajte oko vožnje kajakom. Nemojte propustiti ovu fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje u ovim vrućim mjesecima- sa zadovoljstvom je poručio Josip, inače član Hrvatskog planinarskog društva Gora iz Zagreba.

Kako nas je na Kupi u jutarnjim satima dočekao start, tako smo s vremenom morali proći i kroz cilj, a naš X na karti bila je plaža u Pokupskom koja je pak pružala sjajno okruženje za nastavak našeg izleta. Nakon izvlačenja kajaka iz vode, uslijedilo je rashlađenje uz sokove, pivo i sladoled, ali i pravi obrok s obzirom da uz plažu radi pravi mali kafić u kojemu možete i pošteno prizalogajiti pa se po želji okupati u Kupi ili pronaći svoje mjesto u hladovini uz plažu, pa odmoriti okruženi predivnom prirodom.

Nakon slijeganja dojmova i prepričavanja najzanimljivijih trenutaka našeg izleta, svi smo se složili u jednome. Spust kajakom niz Kupu nešto što je ćemo svakako ponoviti ovog ljeta! Mi smo se na kajak „navukli“ još prošle godine, a prva prilika za ovim nezaboravnim iskustvom vama se pruža već ove subote, 3. srpnja, kada će krenuti nova tura. U tom terminu, kajakarenje niz Kupu nastavit će se tijekom cijelog ljeta, što zvuči kao vrlo dobra alternativa odlasku na morsku obalu u ovim vrelim ljetnim danima.

-Ovaj izlet na Kupi namijenjen je u biti svima. Od djece dobi 4-5 godina, pa sve dokle god ljudi mogu sjediti, veslati i biti aktivni. Zbilja je riječ o jednom mirnom izletiću, imamo svega dva mala „brzaćića“ koji su tu samo da nas malo osvježe. Slobodno dođite svi koji mislite doći i potražite osvježenje na rijekama, na Kupu u Pokupsko- poručio je Nikola, vlasnik i vodič u agenciji Backpack adventure travel koja pokriva područje između Zagreba i Krka s jednodnevnim izletima.

Backpack adventure travel agency ovu nezaboravnu vožnju kajakom niz Kupu i ove godine nudi po promotivnoj cijeni od 100 kuna po osobi što je prava sitnica u usporedbi s onime što ćete doživjeti u sklopu te male avanture, pa vam svakako preporučamo da se i vi brže-bolje uhvatite vesla! 

Svoje mjesto u kajaku možete rezervirati na POVEZNICI.

Galerija slika

[FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“ [FOTO] Kajakom niz predivnu Kupu: „Ljudi, ne propustite fenomenalnu priliku za rashlađenje i guštanje!“

Podijeli