Novosti Sport Događanja

Srednjoj strukovnoj školi 30 milijuna kuna za Regionalni centar kompetitivnosti

02.07.2020. / Maja Peranić

Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, kao nositelju projekta, odobreno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu. Ugovor o dodjeli sredstava ravnatelju škole Miroslavu Antolčiću uručila je pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković.

Dobiveni novac utrošit će se u pripremu projektne i tehničke dokumentacije, proširenje zgrada škola, odnosno gradnju specijaliziranih učionica, praktikuma i laboratorija, stručni nadzor tijekom izvedbe radova, nabavu specijalizirane opreme, edukaciju vezanu uz upotrebu specijalizirane opreme...

Partneri u projektu „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, su Zagrebačka županija, koja će osigurati dodatnih 20 milijuna kuna za njegovu provedbu, te Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

U ime osnivača škola - Zagrebačke županije, dodjeli ugovora prisustvovao je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove Europske unije.

-Centar kompetentnosti donosi veliku korist strukovnom obrazovanju. Kroz obrazovanje, ali i kroz gospodarstvo, donosi benefite za budućnost. On će biti i pomoć gospodarstvenicima koji će se u centru moći obrazovati i testirati svoje proizvode- rekao je Fašaić, dodavši da će Srednja strukovna škola Velika Gorica za provedbu ovoga projekta dobiti i bespovratnih 50 milijuna kuna iz Europskoga socijalnog fonda. Taj novac utrošit će se u uspostavu organizacije rada u budućem centru, unapređenje programa strukovnoga obrazovanja, kao i programa obrazovanja odraslih, jačanje kompetencija nastavnika i mentora koji sudjeluju u programu strukovnoga obrazovanja te promociju strukovnih zanimanja.

U sklopu projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“, Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva iz EFRR-a ravnatelju Srednje strukovne škole Velika Gorica uručen je u Dubravici. Uz ovaj, pomoćnica ministra uručila je još osam ugovora o dodjeli sredstava za realizaciju projekata u gradovima i općinama Zagrebačke županije. Gradu Jastrebarskom je odobreno 49,5 milijuna kuna za obnovu dvorca Erdödy, Gradskom društvu Crvenoga križa Sveti Ivan Zelina 10,8 milijuna kuna za gradnju i opremanje Zelinskoga multifunkcionalnog centra za prevenciju, a Gradu Velikoj Gorici 8,3 milijuna kuna za gradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja. Po 400.000 kuna dobile su općine Bedenica - za dogradnju vatrogasnog doma i Dubravica - za drugu fazu gradnje ambulante, a po 250.000 kuna općine Pokupsko - za gradnju vodovodne mreže i Orle - za obnovu zgrade općine. Općini Preseka je odobreno 150.000 kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Naknadno će biti dodijeljena još četiri ugovora - Gradu Dugom Selu i općinama Rakovec, Žumberak i Brckovljani. Ukupna vrijednost svih 13 ugovora je 113 milijuna kuna.

(Zagrebačka županija)

Galerija slika

Srednjoj strukovnoj školi 30 milijuna kuna za Regionalni centar kompetitivnosti Srednjoj strukovnoj školi 30 milijuna kuna za Regionalni centar kompetitivnosti Srednjoj strukovnoj školi 30 milijuna kuna za Regionalni centar kompetitivnosti

Podijeli