Novosti Sport Događanja

FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike

17.06.2024. / Redakcija

Folklorni ansambl Šiljakovina bit će predstavnik Zagrebačke županije na državnoj smotri folklora koja će se krajem listopada održati u Čakovcu. Odlučio je tako žiri nakon smotre koja se jučer održala u Domu kulture u Buševcu. Na smotri je sudjelovalo 10 društava, a pobjednika je izabrao tročlani žiri u sastavu Tvrtko Zebec, Irena Miholić te Katarina Bušić.

Publika je uživala uz pjesme i plesove zapadne Hercegovine, Svete Nedelje, okolice Vinkovaca, Posavine, Negovca i okolice, Moslavine, Međimurja, folklorne motive Hrvata iz Letnice te poklade motive iz Strizivojne koje su na pozornicu donijeli folkloraši zagrebačke županije.

Deset društava iz Zagrebačke županije natjecalo se za izbor predstavnika svoga grada i županije za ovogodišnju državnu smotru folklora u Čakovcu. Predstavnici Velike Gorice bili su FA ''Šiljakovina i KUD ''Nova Zora'' i Donje Lomnice, a uz njih nastupili su i KUD ''Kupljenovo'' , KUD ''Kraluš'' iz Stupnika, FA ''Sveta Nedelja'', KUD ''Klinča Sela'', KUD ''Hruševec Kupljenski'', KUD ''Preporod''- Dugo Selo, KUD ''Oštrc''-Rude, te HKUD ''Petar Zrinski'' iz Vrbovca.

Pobjednika je bilo teško izabrati, svi su dali sve od sebe, no FA''Šiljakovina'' s izvedbom Je l' Gabela gdje je i prije bila – pjesme i plesovi doline Neretve u BiH je imala ono nešto više od ostalih te tako zasluženo osvojila prvo mjesto.

-Je l' Gabela gdje je prije bila - pjesme i plesovi doline Neretve u BIH, naša je nova koreografija koju su zajedničkim snagama postavili umjetnički voditelj FA “Šiljakovina” Dubravko Radić uz suradnju s Nikolom Menalom ih Metkovića te etnomuzikologom Joškom Ćaletom. S obzirom na to da je Hercegovina kraj koji nije nama blizak, poput Međimurja, Zagorja ili Slavonije, za sve nas ovo je bio veliki izazov, ali upravo to i jest draž bavljenja folklorom. Uložili smo mnogo truda u ovu koreografiju, imali smo pokoju probu viška i stvorili koreografiju koja je pravi “dernek” na pozornici. Jako smo ponosni na naše članove, zaslužili su ovu pobjedu, a ponosni smo i na suradnju s renomiranim imenima hrvatskog folklora - rekli su nam iz FA Šiljakovine.

Folklorni ansambl “Šiljakovina” djeluje kontinuirano od 1996. godine. Njeguje dječji, koreografirani i izvorni folklor. Ansambl broji preko 100 članova, plesača, pjevača i tamburaša u 7 sekcija. U svojih 28 godina djelovanja gotovo svake godine nastupa na županijskim smotrama koreografiranog, izvornog te dječjeg folklora, a zadnjih godina nastupa i na županijskim smotrama malih vokalnih sastava i zborova te niže same uspjehe. Tako da je zapravo neprestano u samom vrhu prvenstveno goričkog, ali i županjskog folklora.

Organizator i domaćin županijske smotre bio je Ogranak seljačke sloge Buševec, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

(LM)

Galerija slika

FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike FA Šiljakovina pobjednik Županijske smotre folklora: Pjesmom i plesom doline Neretve osvojili srca žirija i publike

Podijeli