Novosti Sport Događanja

Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan!

01.07.2024. / Maja Peranić

1. srpnja 1977. godine bio je povijesni dan za Veliku Goricu. U našem su gradu toga dana počeli prometovati autobusi ZET-a i pružati uslugu javnog prijevoza građanima sa svoje tada tri lokalne linije. Točno 47 godina kasnije u našem se gradu ponovo piše povijest – ZET odlazi, a javni prijevoz u Velikoj Gorici preuzima prijevoznik Arriva koja će na svojih 16 linija na području grada i prigradskih naselja omogućiti svim korisnicima potpuno besplatan javni prijevoz.

Novi autobusi jutros su započeli sa svojim voznim redom. Velikogoričani su ih s nestrpljenjem i veseljem dočekali. Zadovoljni su što će im prijevoz na području grada biti besplatan i što će ponuditi vožnju do nekih dijelova grada koji prije nisu bili na taj način povezani.

Djelatnici Arrive od jutra su na raspolaganju građanima za sva pitanja oko novog prijevoza, rasporeda i linija. 

-Jako je lijepo ovo, samo da potraje. Nova karta i sve je super. Drago mi je da smo ovako nešto dobili. Koristit će nam ova linija – komentirala je gospođa Barbara koja je jutros putovala prema Velikoj Buni.

-Odlični su, zadovoljna sam. Najviše ću koristiti liniju za željeznički kolodvor i do Velike Bune. Uhodat ćemo se. Jako smo zadovoljni što je prijevoz besplatan – rekla nam je gospođa Marija koja je novu liniju isprobala sa svojim prijateljicama Marijom i Štefanijom.

Građani su puni pohvale i za dizajn autobusa koji je ukrašen motivima Velike Gorice.

-Autobusi su jako lijepi, podsjećaju na Veliku Goricu. Imaju klimu, karta je besplatna – rekla je gospođa Biba koja je ipak imala zamjerku zbog duže trase autobusa za Ogulinec. "Duže nam treba do grada", kometnirala je gospođa.

Gospodin Zdravko već je odradio dio jutarnje smjene na liniji do Čičke Poljane.

- Zadovoljan sam. Prvi puta sam u ulozi vozača autobusa, inače sam iz Čičke Poljane i drago mi je da mogu voziti naše ljude novim autobusima. Za prvi dan sve je super – rekao nam je gospodin Zdravko.

Kako funkcionira novi gradski prijevoz jutros je došao pogledati i gradonačelnik Krešimir Ačkar. Nakon razgovora s građanima i sam se uputio isprobati liniju Velika Gorica – Velika Mlaka – Mičevec – doista povijesnu liniju kojom je prvi puta s našim gradom povezano najsjevernije velikogoričko naselje.

- Mičevec do sada nije bio povezan s Velikom Goricom, a žitelji Velike Mlake morali su dugo hodati do autobusnog stajališta što više neće biti slučaj jer će kroz naselje ići jedna nova linija – rekao je Ačkar.

Broj linija povećan je s 11 na 16. Osim s Mičevcem, grad je povezan sa Željezničkim kolodvorom i poslovnom zonom Meridijan 16.

-Povećanjem broja linija odgovorili na potrebe naših sugrađana gdje se unazad nekoliko godina formirala poslovna zona Meridian 16 u kojoj imamo više od 1500 zaposlenih i od sada će kružna linija ići i prema toj Poslovnoj zoni jer je interes građana bio velik. Također, željeznička postaja u Velikoj Gorici do koje možete doći na Tomislavac, omogućeno je da se iz svakog dijela Velike Gorice jednostavno dođe do željezničke postaje odakle vam treba maksimalni 15 minuta do odredišta u Zagrebu. Veseli nas što su ovi autobusi pokazali identitet našeg grada, građani su izabrali dizajn. Stojimo na raspolaganju svim sugrađanima koji misle da neke linije nisu usklađene, odgovorit ćemo adekvatno njihovim potrebama jer sada imamo upravljačka prava i odličnu suradnju s Arrivom i moći ćemo izaći u susret svim našim stanovnicima – dodao je gradonačelnik.

S tvrtkom Arriva potpisan je sedmogodišnji ugovor vrijedan 20,5 milijuna eura bez PDV-a, što je, uz besplatne karte za građane i jeftinije nego što je Grad izdvajao za ZET do sada.

Iz Arrive su zadovolji s početkom rada u našem gradu.

-Spremni smo na velika ulaganja i na području Zagreba i zagrebačkog prstena gdje sada činimo iskorak. Sa suradnjom smo izuzetno zadovoljni. Mobilnost je preduvjet demografskog razvoja, ostanka i opstanka, svaki mehanizam mobilnosti je živi i on će se prilagođavati i otvarati. Spremni smo na otvaranje novih linija i novih polazaka sukladno potrebama građana. Došli smo ovdje da ostanemo jer želimo produbiti suradnju s lokalnom zajednicom-rekao je Dražen Divjak predsjednik uprave Arriva Hrvatska.

Velikogoričane će na 16 gradskih linija voziti 18 autobusa, 52 vozača, neki od njih su s područja našeg grada, a nekolicina ih je stranih državljana. Iz Arrive pozivaju sve zainteresirane vozače da se pridruže.

-Autobusi su u vrhunskoj kondiciji servisiraju se svaka 4 tjedna, sigurnost i tehnička ispravnost ne smije dolaziti u pitanje. Pozivam ovom prilikom da nam s pridruže i novi vozači jer nam je cilj stvoriti jaku ekipu lokalnih vozača – dodao je predsjednik Divjak.

Iako je lokalni prijevoz besplatan, putnici će zbog odredbi zakona o komunalnom linijskom prijevozu putnika morati imati besplatnu kartu. Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom, te će nakon toga tu kartu moći koristiti kao stalni pokaz. Besplatne karte mogu se preuzeti i u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Podsjećamo, na linijama između Zagreba i Velike Gorice i dalje će voziti ZET-ovi autobusi.

Galerija slika

FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan! FOTO Povijesni dan: Arriva stigla u Veliku Goricu, prijevoz na području grada je besplatan!

Podijeli