°C 22

Na 30. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta Mraclinci će u svom parku zasaditi nova drveća

20.11.2019.

Petar Brnada

Iz Mraclina pozivaju djecu i njihove roditelje na druženje u Parku Tomislava Hrkovca koje će se održati ove subote, 23. studenog, u podne. Povod okupljanja je sadnja drveća u znak obilježavanja tridesete godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Generalnoj skupštini UN-a.

Kako navode Mraclinci, 20. studenog 1959. godine, na Međunarodni dan djeteta, Glavna skupština UN-a je usvojila Deklaraciju o pravima djeteta s ciljem jačanja društva u kojem će svaki pojedinac uživati temeljna ljudska prava. Sva su prava temeljena na potrebama djece koje odrasli trebaju zadovoljiti kako bi djeca izrasla u zdrave, odgovorne odrasle osobe spremne za sve izazove koje nosi odrasla dob. Prava sa sobom nose i obaveze te je odgovornost odraslih da nauče djecu odgovorno ispunjavati te obaveze u skladu s njihovim razvojnim sposobnostima. Jedan od načina ostvarivanja prava na sudjelovanje je i pomoć u sadnji drveća, što je ujedno i briga o okolišu u kojem naša djeca rastu i žive.

-Vidimo se u subotu u 12 sati u Parku Tomislava Hrkovca. Djeco, svakako ponesite svoje lopatice i grabljice kako bi si osigurali aktivno sudjelovanje u sadnji! Veliki pomagači će biti najmlađa folklorna skupina KUD-a Dučec i njihovi roditelji pa dođimo i pomozimo im u ovoj akciji- pozivaju iz KUD-a Dučec.

Foto: Mraclin.hr